Het Belang van Limburg

Mark Rutte is spil in strijd om Europese coronamilj­arden

- HERSTELFON­DS BERLIJN Marc Van de Weyer

De Nederlands­e premier Rutte staat als kopstuk van de ‘vier vrekken’ onder druk om op de EU-top volgende week in te stemmen met het coronahers­telfonds van 750 miljard. Gisteren in Berlijn herhaalde hij zijn eis dat aan de steun structurel­e hervorming­en verbonden moeten zijn.

Mark Rutte en Angela Merkel zitten in de top drie van langstzitt­ende regeringsl­eiders in de EU. In de coronacris­is deden ze het allebei goed, met de nuchtere aanpak die ze altijd in elkaar waardeerde­n. In het debat rond de miljarden voor het Europese coronahers­telfonds en de meerjarenb­egroting stonden ze echter niet meer naast maar tegenover elkaar.

Oppervrek

Merkel maakte een grote bocht door in te stemmen met het fonds van 750 miljard euro waarvan volgens de Europese Commissie twee derde giften moeten worden en de rest leningen, vooral aan de zwaarst getroffen landen, Spanje en Italië. Rutte werd aanvoerder van de ‘vrekkige vier’: Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Lidstaten die geen geld wilden geven, enkel lenen, en dan alleen als er harde voorwaarde­n in de vorm van hervorming­en - zoals in de pensioenen - aan vastzaten. In Italië, Spanje en Portugal werd Rutte verguisd maar in eigen land leverde zijn houding veelal applaus op. Die bijval beperkt nu echter zijn ruimte om een compromis te sluiten. Rutte staat onder binnenland­se druk om het been stijf te houden. ‘Houdt Rutte onze miljarden op zak bij Merkel?’, titelde De Telegraaf vlak voor zijn bezoek aan Berlijn. Tegelijk stijgt de Europese druk om een akkoord te sluiten - waarvan ook de Nederlands­e ondernemer­sorganisat­ie verklaart dat het in deze crisis levensnood­zakelijk is.

Lastpost

En dus speelde Rutte tot nu toe op tijd. Merkel zal hem duidelijk gemaakt hebben dat die tijd op is (en misschien ook dat het uit moet zijn met flauwekul als op de top in februari toen Rutte demonstrat­ief met een boek de debatten ‘uitzat’). Maar ze leek haar Nederlands­e collega ook tegemoet te komen door te verklaren dat hulp die niet verbonden is aan hervorming­en, geen uitkomst brengt. De overlegcar­rousel draait intussen op volle toeren en Rutte zit er als lastpost midden in. Eind juni kreeg hij al de Franse president Macron op bezoek. Morgen komt de Italiaanse premier Conte, maandag de Spaanse premier Sanchez en de Portugese premier Costa. Maar het belangrijk­ste onderonsje was gisteren met Merkel. Europees Raadsvoorz­itter Charles Michel en Commissiev­oorzitter Ursula Von der Leyen benadrukte­n al het belang van een akkoord volgende week. Michel zou al een pakket ‘snoepjes’ klaar hebben om dwarsligge­rs over de brug te halen. Zo zou Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,5 miljard mogen houden. En er zou wat minder geld voor de meerjarenb­egroting uitgetrokk­en worden. Of er volgende week een akkoord komt, blijft onzeker. Grote strijdpunt­en liggen open. Wat wordt de verhouding tussen leningen en giften? Komen er voorwaarde­n in de vorm van ingrijpend­e hervorming­en zoals Rutte eist? En hoever kan de anders zo flexibele Nederlande­r gaan met toegevinge­n, zonder dat het op capitulati­e lijkt?

 ?? FOTO REUTERS ?? Mark Rutte en Angela Merkel staan tegenover elkaar In het debat rond de miljarden voor het Europese coronahers­telfonds en de meerjarenb­egroting.
FOTO REUTERS Mark Rutte en Angela Merkel staan tegenover elkaar In het debat rond de miljarden voor het Europese coronahers­telfonds en de meerjarenb­egroting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium