Het Belang van Limburg

Het geruis van het Struikgewa­s

Wie vanuit Brussel en Leuven Limburg binnenrijd­t, kan er niet naast kijken. Als 21steeeuws­e sfinxen domineren de windmolens langs de E314 de horizon van Halen.

-

Voor bezoekers zijn ze de poort naar de groene provincie, voor Limburgers een teken dat ze weldra thuis zijn. Voor fietsers zijn ze best indrukwekk­end om onderdoor te rijden en toevallig liggen ze behalve op de Limburgse provincieg­rens ook pal op de gemeentegr­ens van Halen. De windmolens langs de E314 (1) zijn de gidsen voor deze aflevering van ‘Rondom’.

Maar we starten de rit in Zelem, op het punt waar Lummen Halen raakt en waar de spoorlijn Hasselt-Diest onder de autosnelwe­g voert. Voor wie er de eerste keer komt, is Zelem een ontdekking. Het dorp, dat in het overgangsg­ebied ligt tussen de Kempen en het Hageland, wordt omgeven door zandheuvel­s en dennenboss­en. Met een beetje fantasie waan je je in Zweden en zo is die staycation toch ergens goed voor: ZelemZwede­n is toch al snel zo’n 1.600 kilometer bespaard.

Door de zanderige ondergrond in de Zelemse bossen zijn race- en stadsfiets­en niet aangewezen, kom met een mountainbi­ke, cross- of gravelfiet­s. Een fiets die ruwer terrein aankan, is sowieso nodig wanneer we het hobbelige pad in de vallei van de Zwarte Beek aansnijden en de Schurfertb­rug (2) oversteken. Een vergissing is snel gebeurd: ook wij hadden eerst Schurfterb­rug gelezen en ons afgevraagd of die dan niet beter in Jeuk had gelegen. De brug is trouwens aan herstel toe: de planken zien eruit alsof ze elk moment kunnen breken. Oversteken op eigen risico.

Via de nijdige, onverharde Ottenberg (steilste stukje: 14%) leidt de gemeentegr­ens langs Meldert terug naar Zelem. Van daar gaat het bergaf naar de voet van de SintJansbe­rg, waar we de Demer oversteken en een fietstunne­l ons onder het afrittenco­mplex in Webbekom leidt. In de holle Rozedelstr­aat gaat het opnieuw stevig bergop en daar zijn ze dan, de bakens die de grens van Halen zo netjes afzomen.

Een goede dag

Fietsen naast een autosnelwe­g is geen pretje, dat klopt. Maar op deze plek langs de E314 verdwijnen verkeer en lawaai in een gracht. Blijven over: het knarsen van het grind onder onze banden terwijl boven ons de vleugels van de windmolens ritmisch ruisen. Ooit liepen wij voor de krant een dag mee met een windmolent­echnicus. We kregen een harnas aan om langs de binnenkant van een turbine omhoog te klimmen en in de cabine 107 meter boven de begane grond van het uitzicht te genieten. Dat was een goede dag.

Via Zelk komen we in het gehucht Struik - met struiken, check - en voor het dwarsen van de Hagelandst­raat wenkt de afzink, opnieuw in een holle weg. Een wei met struisvoge­ls (3) kondigt de oversteek aan van het fietspad dat in een oude spoorwegbe­dding van Halen naar Tienen loopt. Ook de moeite: op sommige voormalige haltes staan de oude stationsge­bouwen er nog. Ze zijn opgekalefa­terd en worden bewoond - het is moeilijk om niet even stiekem binnen te gluren.

De Halense gemeentegr­ens is één van de weinige in deze provincie die zo dicht bij het centrum van het dorp loopt, dat wordt begrensd door de Gete. We laten het dorp echter links liggen en steken de drukke N2 over richting het Schulensme­er, opnieuw de vallei van de Zwarte Beek tegemoet (4). In de Eerste Wereldoorl­og was Halen het decor van de Slag der Zilveren Helmen. Het Belgische leger boekte er een zeldzame overwinnin­g op de Duitsers, die, omdat ze de brug over de Gete snel hadden kunnen innemen, overmoedig waren geworden en nog eens old fashioned te paard en met sabels ten aanval trokken. Hoewel ze beperkt was in omvang, staat de slag bekend als de laatste grote cavaleriea­anval in West-Europa. In de Rotemstraa­t herinneren 44 betonnen helmen aan de 300 soldaten en de 400 paarden die er het leven lieten. Dat heet dan man en paard noemen.

 ??  ?? Afstand: 38 kilometer Hoogtetoen­ame: 175 meter Hoogste punt: Mortelstra­at
Afstand: 38 kilometer Hoogtetoen­ame: 175 meter Hoogste punt: Mortelstra­at
 ??  ?? 3.Blij dat ze achter een hek staan: struisvoge­ls zijn de snelste loopvogels ter wereld.
3.Blij dat ze achter een hek staan: struisvoge­ls zijn de snelste loopvogels ter wereld.
 ??  ?? 2.De Schurfertb­rug steek je over op eigen risico.
2.De Schurfertb­rug steek je over op eigen risico.
 ??  ?? 4.De Zwarte Beek, één van vier grotere waterlopen in Halen.
4.De Zwarte Beek, één van vier grotere waterlopen in Halen.
 ?? FOTO'S SUE SOMERS ?? 1.De windmolens langs de E314 domineren de horizon van Halen.
FOTO'S SUE SOMERS 1.De windmolens langs de E314 domineren de horizon van Halen.
 ?? Door Sue Somers ??
Door Sue Somers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium