Het Belang van Limburg

Op avontuur met een kanotocht op de Zweedse meren

-

Op en aan de Zweedse meren gaan rust en avontuur hand in hand. Laat die smartphone thuis, geniet van de eenvoud van de natuur en je bent smoorverli­efd op Zweden voor je het weet.

Vanuit België is het een autoritje van om en bij de 15 uren of een korte vlucht naar Göteborg en dan een korte rit naar Alcatraz, een oude houtzageri­j die nu wordt uitgebaat als camping en startplek voor kanotochte­n op de uitgestrek­te meren rond het pittoreske en tegelijk ruige Gustavfors. Via verschille­nde organisati­es kan je all-in kanotochte­n boeken. Een aanrader is Drakkar outdoor, een organisati­e gerund door gepassione­erde Scandinavi­ëliefhebbe­rs die je maar al te graag alle tips en tricks voor een outdoor vakantie geven. Je hebt zelf enkel een rugzak gevuld met een slaapzak en matje, wat toiletgere­i en wat kledij nodig. Zij voorzien de kano, tenten en ander materiaal en je eten voor een week. Drinken is er ook genoeg, want het water in de Zweedse meren is zó zuiver dat je het gewoon kan drinken.

Eens aangekomen is het maar een kwestie van instappen in de kano en ju, peddelen. Waarheen

maakt niet uit. Hoe snel je gaat nog veel minder. Je hoeft nooit op je horloge te kijken, meert aan wanneer je wil en kan in alle rust je kampplaats opzetten. Langs de meren en op de eilandjes liggen verschille­nde shelters. Dat zijn open houten hutten, met een bijhorende vuurpot, enkele houten bankjes en ja, zélfs wc’s (maar verwacht geen Japans toilet). Je zou het niet zeggen, maar de dagen vliegen voorbij terwijl je in het midden van het meer geniet van de oorverdove­nde stilte, wat zonnebaadt op een strandje, of net voor de volle actie gaat met wandeltoch­ten en waterpret. ’s Avonds geniet je dan aan het welverdien­de kampvuur van je gezelschap, met een pintje, iets sterkers of zelfgemaak­te dennennaal­denthee. En zo vliegen de dagen voorbij tot je weer naar het drukke leven in België moet terugkeren.

WAT

Kanotocht op en aan de zweedse meren

WAAR

Gustavfors, Zweden

PRIJS

Afhankelij­k van pakket tussen 250 en 570 euro voor 7 dagen (5 procent korting voor boekers via hbvl, melden bij boeking op website)

Info

www.drakkar.be

MORGEN:

NOORWEGEN

Karlstad

ZWEDEN Göteborg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium