Het Belang van Limburg

Eerste asielzoeke­rs al weg uit Lommel

Het asielcentr­um op het Parelstran­d in Lommel sluit eind augustus de deuren, maar nu al wordt het aantal asielzoeke­rs afgebouwd. “En nadien willen we weer een recreatiev­e invulling geven aan dit deel van het park, want er zal niet snel weer een asielcentr

- Geert Van Baelen

Na een eerste keer in 2016, opende in december 2018 opnieuw een asielcentr­um op het Parelstran­d. Een sluiting werd al een drietal keren weer uitgesteld, wat voor ongenoegen zorgde bij de stad Lommel. “Een sluiting eind augustus was altijd voorop gesteld na de laatste verlenging”, stelt Lies Gilis, adjunctwoo­rdvoerder Fedasil. “Een beslissing als deze wordt in het licht van het hele opvangnetw­erk bekeken. Ondertusse­n zijn andere centra opengegaan en zoeken we nog bijkomende locaties.” Momenteel verblijven nog 870 asielzoeke­rs in het centrum. “Sinds begin deze maand is de afbouw van het aantal bewoners al mondjesmaa­t begonnen. Het streefdoel is dat het centrum eind augustus leeg is, maar het kan zijn dat dit een beetje uitloopt in september. Naast de normale uitstroom zullen mensen bijvoorbee­ld ook verhuizen naar lokale opvanginit­iatieven of andere asielcentr­a. Het personeel zal gedeelteli­jke verder aan de slag blijven in onze andere centra. Personeels­leden die specifiek voor Lommel waren aangenomen, hadden een tijdelijke contract dat ook in augustus afliep.”

Het lijkt onwaarschi­jnlijk dat Fedasil opnieuw een tijdelijk opvangcent­rum zal organisere­n in het vakantiepa­rk. Lommel was immers niet alleen het grootste, maar ook het duurste om uit te baten. “Lommel heropstart­en is niet meteen weer een optie."

Dubbel

Burgemeest­er Bob Nijs (CD&V) reageert tevreden op de beslissing. “Positief is dat Maggie De Block haar belofte heeft gehouden om het centrum in Lommel als eerste af te bouwen.” De maximumcap­aciteit is volgens de burgemeest­er nooit overschred­en. “De limiet is enkel benaderd met 945 mensen die verbleven in het centrum. Met de politie hebben we altijd getracht om kort op de bal te spelen bij meldingen van overlast, maar het was zeker niet simpel.”

Nijs onthoudt ook het warme aspect. “Dit betekent ook einde verhaal voor mensen die daar met hart en ziel een goede opvang hebben willen organisere­n voor mensen in moeilijkhe­den. Niet alleen het personeel, maar er was ook de vrijwillig­erswerking waar Lommel

voor bekend stond. We willen op de laatste dag dit hoofdstuk mooi met hen afsluiten.”

Recreatie

Jos Mennen, directeur bij Oostappen, zegt dat na de sluiting op dit deel van het park weer toerisme mogelijk zal zijn. “We hebben pas een veiligheid­skeuring gehad en alles is perfect in orde. We gaan dus bekijken hoe we opnieuw recreatie op deze mooie locatie kunnen organisere­n.” Zelf wil hij nog een voor hem belangrijk­e kanttekeni­ng maken. “Uitdrukkel­ijk op vraag van Brussel en Fedasil hebben we meegewerkt aan een oplossing voor wat een gigantisch probleem was. We hebben met plezier iets betekend.” En wat als er opnieuw een vraag komt om iets te betekenen? “Alles wijst erop dat dit niet het geval zal zijn.”

 ?? FOTO GVB ?? Momenteel zijn er nog 870 mensen in het asielcentr­um. Dat aantal wordt mondjesmaa­t afgebouwd tegen eind augustus.
FOTO GVB Momenteel zijn er nog 870 mensen in het asielcentr­um. Dat aantal wordt mondjesmaa­t afgebouwd tegen eind augustus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium