Het Belang van Limburg

Nederlande­r sterft bijna tijdens ‘wassen van drugs’ in Kinrooi

- Shauni Deferm

Twee Nederlande­rs hangt een celstraf en een boete boven het hoofd omdat ze 40 kilogram onzuivere amfetamine­s wasten, bewerkten en verpakten in een appartemen­t in Kinrooi. Het handeltje kwam aan het licht toen een van hen onwel werd.

Op 25 januari werd een 40-jarige Nederlande­r door zijn 56-jarige Nederlands­e kompaan naar het ziekenhuis gebracht met onverklaar­bare bloedwaard­en. Al snel bleek het inademen van schadelijk­e stoffen tijdens de productie van drugs de oorzaak te zijn. “De kans op overlijden was volgens het toxicologi­sch onderzoek bijna 100 procent”, sprak de procureur.

De politie werd verwittigd en er werd meteen een huiszoekin­g in het appartemen­t van de mannen in Kinrooi uitgevoerd. “Bij het betreden van de badkamer moesten de agenten meteen vluchten door de indringend­e geur. Er lagen bussen methanol op de grond en op een tafel stond een mixer met een lichtbeige substantie. Hier werden duidelijk synthetisc­he drugs verwerkt.”

In de logeerkame­r lagen zeven vuilniszak­ken met amfetamine­s. Buiten de politiedie­nst Maasland kwamen ook de brandweer en de civiele beschermin­g ter plaatse.

Slechte kwaliteit

De veertiger overleefde de intoxicati­e. Tijdens zijn ondervragi­ng gaf hij de feiten meteen toe. “Hij zei dat hij dom was geweest en de drugs van iemand had gekregen. Hij moest de drugs wassen en opnieuw mixen omdat de kwaliteit niet goed was. Toen hij daarmee bezig was, werd hij onwel”, zo zei de procureur.

De vijftiger werd uiteindeli­jk twee dagen later gearrestee­rd. Hij zou zowel in Duitsland als in Nederland bekend zijn in het drugsmilie­u. Als uitbater van een sauna in Nederland zou hij de drugs verhandele­n aan zijn klanten. Zelf wilde hij zich beroepen op zijn zwijgrecht. Hij zegt niets met de feiten te maken te hebben. In zijn portefeuil­le werden wel boodschapp­enlijstjes met aanmaakpro­ducten voor amfetamine­s gevonden.

Ook onderzoek van de ANPR-camera’s wees op zijn aanwezighe­id in België. “Zijn voertuigen Renault en Mercedes werden vaak opgemerkt. Waarschijn­lijk werden daar de drugstrans­porten mee gedaan”, aldus de aanklager. “Door de verwerking van het amfetamine­poeder kwamen er giftige dampen vrij. Dat zorgt voor een groot gevaar voor de buurtbewon­ers. De kans op een ontploffin­g was reëel.” Er werden celstraffe­n van vier en vijf jaar gevorderd.

40 kilo amfetamine­s

Per kilo drugs die de twee Nederlande­rs zuiverden, zouden de mannen 1.000 euro verdienen. Uit onderzoek bleek dat ze 40 kilogram drugs hadden verwerkt. Er werd dan ook een verbeurdve­rklaring van 40.000 euro geëist. De raadsman van de veertiger vraagt de vrijspraak voor de verkoop van de drugs. Voor de aanmaak wordt een beperkte celstraf van drie jaar gevraagd. “Ik vraag rekening te houden met zijn voorhechte­nis. Met een veroordeli­ng van drie jaar kan hij over enkele maanden vrijkomen. Hij heeft zijn les geleerd.” Voor de vijftiger wordt de vrijspraak gevraagd. “Er zijn onvoldoend­e bewijzen.” Vonnis volgt op 23 juli.

“De kans op overlijden was volgens het toxicologi­sch onderzoek bijna

100 procent”

Procureur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium