Het Belang van Limburg

Mexicaanse linksachte­r Arteaga nadrukkeli­jk in beeld

- Roger Cox

KRC GENK

TRANSFERNI­EUWS

In zijn zoektocht naar een nieuwe linksback bewandelt Genk momenteel twee pistes: Gideon Mensah (21) van RB Salzburg en de Spaanse Mexicaan Gerardo Arteaga van Santos Laguna (21).

Gideon Mensah. De naam van de Ghanese linksback van RB Salzburg viel de afgelopen dagen al in de Luminus Arena. Maar aangezien er in dat dossier blijkbaar weinig beweging zit, richt Genk steeds nadrukkeli­jker zijn pijlen op een 21-jarige met de dubbele SpaansMexi­caanse nationalit­eit.

Profdebuut op 18de

Gerardo Daniel Arteaga Zamora - een hele mond vol - werd geboren op 7 september 1998 in het Mexicaanse Zapopan. Op 15-jarige leeftijd belandde hij in de jeugdacade­mie van Santos Laguna. Daar doorliep hij met succes de jeugdrange­n. Hij schopte het ook tot jeugdinter­national.

Op 1 oktober 2016, dus amper 18 jaar oud, mocht hij van toenmalig coach José Manuel de la Torre debuteren in de A-ploeg. Tegenstand­er was Querétaro FC.

Als beloftenin­ternationa­l maakte hij in 2018 deel uit van de selectie die op het prestigieu­ze jeugdtorno­oi van Toulon doorstoott­e tot de finale, waar Engeland met 2-1 net iets te sterk was. Artega werd in alle vijf de wedstrijde­n opgesteld.

Vijf keer internatio­nal

De Mexicaanse bondscoach Ricardo Ferretti hevelde hem nadien over naar de nationale ploeg. Op 12 september 2018 debuteerde hij in een oefeninter­land tegen de Verenigde Staten, eindstand 0-1. Intussen heeft hij vijf caps verzameld, allemaal in vriendscha­ppelijke duels. In oktober 2019 zat hij ook tweemaal op de bank bij duels om de CONCACAF Nations League.

Bij Santos Laguna is Arteaga uitgegroei­d tot een vaste waarde. Eén van zijn grote troeven is zijn snelheid. In totaal kwam de linksback afgelopen seizoen 33 keer in actie en scoorde hij één keer. Zijn contract loopt nog tot 2023. Ook het Spaanse Celta de Vigo zou op hem azen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium