Het Belang van Limburg

BAS negeren kán niet

Dat de Pro League er voorlopig nog altijd van uitgaat dat Waasland-Beveren volgend seizoen in 1B speelt, roept op zijn zachtst gezegd vragen op. Wij proberen ze hier te beantwoord­en.

- COMPETITIE­FORMAT Ludo Vandewalle

Kan de Pro League een beslissing van het BAS zomaar naast zich neerleggen?

Neen, natuurlijk niet. De Pro League en de KBVB hebben zich ertoe verbonden de beslissing­en van het BAS te respectere­n. Als de Pro League dit zou negeren, staat Waasland-Beveren sterk om naar de burgerlijk­e rechtbank te gaan. De beslissing van een arbitrageh­of zoals het BAS heeft de kracht van een door beide partijen onderteken­de minnelijke schikking. Daarop terugkomen omdat die beslissing je niet bevalt, is juridisch onaanvaard­baar en dan kan er een dwangsom worden geëist.

Dat moet de Pro League toch ook weten?

Ja. Enkele leden van de raad van bestuur vertelden ons dat er zeker nog geen beslissing is genomen om de BAS-beslissing ”naast zich neer te leggen”. Er werd aan CEO Pierre François, die met dit plan op de proppen kwam, gevraagd om met een voorstel te komen om op een juridisch correcte manier Waasland-Beveren naar 1B te verwijzen. Ook andere mogelijkhe­den - competitie­s met 16, 17, 18 en 20 clubs - moeten worden onderzocht. Het meest sluitende plan zou het dan halen. Maar bij welke beslissing ook, er zal altijd iemand naar de rechter stappen. Waasland-Beveren, maar ook OHL, Beerschot en Westerlo staan klaar als ze zich benadeeld voelen.

Wat doet François denken dat er een uitweg is om Waasland-Beveren naar 1B te verwijzen?

Op de algemene vergaderin­g van 15 mei werd beslist over de degradatie van Waasland-Beveren. De club besloot daarop die beslissing aan te vechten bij de Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA). Die gaf Waasland-Beveren echter ongelijk en de Pro League (grotendeel­s) gelijk. Die uitspraak van de BMA wil de CEO nu gebruiken om de degradatie opnieuw te beargument­eren en zo het BAS te overtuigen.

Is de Pro League nu boos op het BAS?

Neen. Ze zijn woedend. Ze zien er een afrekening in. Wachten tot na de definitiev­e beslissing over het competitie­format - die intussen dus niet meer zo definitief is - en de presentati­e van de kalender om alles weer op zijn kop te zetten, is geen toeval, klinkt het. “Het BAS had tijd tot 17 juli en het was de bedoeling tot dan te wachten”, klinkt het bij de Pro League. “Maar nu konden zo ons op deze manier pakken en dat hebben ze niet nagelaten.”

Het feit dat hoofdarbit­er Marc Boes ook vorig jaar al niet de adequate straf uitsprak voor KV Mechelen en - alweer - Waasland-Beveren na de (poging tot) omkoping, doet de Pro League nog meer steigeren. Nu was Boes andermaal hoofdarbit­er.

Wat nu voor de Pro League?

Om op de algemene vergaderin­g niet weer af te gaan, moet er een consensus worden gevonden bij alle 24 profclubs. Dat wordt een heikele zaak, want dinsdag kreeg Cercle-voorzitter Vincent Goemaere nog de helft van de clubs achter zich om te kiezen voor een competitie met 18 en play-offs. Dus mét Waasland-Beveren, Beerschot en OHL. Vijftig procent is verre van genoeg, maar als die clubs voet bij stuk houden, halen de voorstande­rs van 16 clubs plus play-offs ook hun vereiste 80 procent niet en is er stilstand.

Waarom houden sommige clubs vast aan die 16 clubs?

Daar zijn drie redenen voor. Ten eerste is alles, en niet het minst de kalender, nu vastgelegd op 16 clubs. Als er naar 18 clubs wordt gegaan en de play-offs kunnen niet worden gespeeld, dan wordt er geknabbeld aan de 103 miljoen euro tv-geld door Eleven Sports. Ten tweede is er het feit dat met 18 clubs dat tv-geld moet verdeeld worden over 18 in plaats van 16. Ten derde zijn er de ego’s. Zij die het huidige format overeenkwa­men in de oude raad van bestuur van 14 mei - een dag voor de bewuste algemene vergaderin­g - willen geen gezichtsve­rlies lijden als hun beslissing van toen wordt teruggedra­aid.

 ?? FOTO BELGA ?? Pro League-CEO Pierre François werkt aan een voorstel komen om WaaslandBe­veren op een juridisch correcte manier naar 1B te verwijzen.
FOTO BELGA Pro League-CEO Pierre François werkt aan een voorstel komen om WaaslandBe­veren op een juridisch correcte manier naar 1B te verwijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium