Het Belang van Limburg

Nieuw begin of begin van het einde?

Baruch Haba! Israel Start-Up Nation kondigde met trots de komst aan van Chris Froome (35) voor volgend seizoen, enkele minuten nadat Teem INEOS liet weten dat er na elf seizoenen een einde komt aan hun huwelijk. Vier vragen over - nu al - de transfer van

-

1 Waarom vertrekt Froome bij Team INEOS?

Hij won al vier keer de Tour, bij een nieuwe triomf zou Chris Froome plaatsneme­n naast Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Die nummer vijf winnen is zijn levensdoel. Maar bij Team INEOS is intussen een nieuwe heerser opgestaan: Egan Bernal. De 23-jarige Colombiaan wil zijn plaats niet meer afstaan.

“Ik ga geen kans om de Tour te winnen verspillen”, verklaarde de Tourwinnaa­r van vorig jaar in mei. Froome eiste het kopmanscha­p in de Tour, maar ploegmanag­er Dave Brailsford zag dat anders. “Gezien zijn palmares is dat begrijpeli­jk, maar dat kunnen wij niet garanderen.”

Naast Bernal is er nog Geraint Thomas (Tourwinnaa­r in 2018) en dit jaar werd ook de Ecuadoriaa­nse Girowinnaa­r Richard Carapaz weggeplukt bij Movistar. Met de Rus Pavel Sivakov zit er nog zo’n supertalen­t in de wachtkamer en volgend seizoen komt daar wellicht Laurens De Plus bij. Ook met Bob Jungels wordt gepraat. Froome overwoog om al op 1 augustus over te stappen naar Israel Start-Up Nation, om zo alsnog als enige kopman te kunnen starten in de Tour, maar finaal doet hij zijn contract uit.

2 Waar komt hij terecht?

Israel Start-Up Nation, voorheen bekend als Israël Cycling Academy, werd opgericht in 2015 door ex-renner Ran Margaliot, maar nadat de Canadese zakenman en miljardair Sylvan Adams de teugels in handen nam, werd het teams steeds groter. De Joodse weldoener wil Israël promoten en haalde zo al de Girostart naar Israël, organiseer­de er een voetbalint­erland met Lionel Messi

en lokte Madonna naar het Eurovisies­ongfestiva­l in Tel Aviv. “Nu willen we met Chris Froome geschieden­is schrijven. Dit is een historisch moment voor het team, voor de Israëlisch­e sport en voor Israël zelf”, reageerde Adams. “Ons grote doel als team is de Tour winnen. We komen aan de top van de wielerpira­mide te staan en Chris zal een perfect rolmodel worden voor ons team.” Froome tekent op 1 augustus (officieel mag het niet eerder) een contract van onbepaalde duur. “Tot het einde van zijn carrière. Chris mikt nog op eindzeges in grote rondes en kan zo één van de grootste renners aller tijden worden”, aldus Adams.

3 Is dit team sterk genoeg?

Sylvan Adams zou vijf miljoen euro per jaar betalen aan Froome, maar zal toch nog zijn portemonne­e moeten opentrekke­n wil hij succes oogsten in de Tour. En dat beseft hij. “Met Chris als kopman schuiven we onze limieten op. We komen aan de top van de wielerpira­mide te staan en willen een sterk team rond hem bouwen.” Voorlopig zijn de speerpunte­n vooral oudere, ervaren mannen op hun retour zoals André Greipel (37), Dan Martin (33) en Daniel Navarro (36) Ook Ben Hermans is al 34. Niet ideaal met het oog op de toekomst. Vraag is of er nog veel ruimte is om renners aan te werven. Israel Start-up Nation wil bovendien ook in het voorjaar scoren. Ze grepen naast Jasper Stuyven, maar blijven aan de mouw trekken van Greg Van Avermaet. Naast Hermans zitten met Tom Van Asbroeck en Jenthe Biermans nog twee landgenote­n in de kern. Dirk Demol en Eric Van Lancker zijn Belgische ploegleide­rs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium