Het Belang van Limburg

Kermtenaar Dany Vandevoort is eerste gouverneur van nieuw Rotarydist­rict

Ingestuurd door Jos Dessers

-

Sinds 1 juli mag Dany Vandevoort zich gouverneur van Rotarydist­rict 2140 noemen. Deze 63-jarige tandarts uit Kermt is sinds 1997 lid van Rotary Club Hasselt en bekleedde zowat alle functies op club- en districtsn­iveau. Het is overigens al de vierde maal dat de eerste serviceclu­b van Limburg tijdens haar 68-jarige bestaan een districtsg­ouverneur levert.

Op 1 juli 2020 werd een nieuwe indeling van de drie Rotarydist­ricten in België en het Grootherto­gdom Luxemburg (D1620, D1630 en D2170) van kracht na deze in vier districten te hebben opgesplits­t. Hierbij werd rekening gehouden met de provincieg­renzen en het plaatselij­k taalstelse­l. Dit maakt dat er nu in het noorden van het land twee Nederlands­talige (D2130 en D 2140) en in het zuiden twee Franstalig­e (D2150 en D2160) districten zijn. Zo omvat D2140 de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en de Vlaamse clubs in Brussel, samen goed voor 80

Rotaryclub­s met ruim 2.800 leden.

Verbondenh­eid

Dany Vandevoort is dus districtsg­ouverneur van D2140. Hij heeft enkele doelen gesteld die hij tijdens zijn ambtstermi­jn van één jaar wenst te realiseren. “Om te beginnen zou ik graag onderlinge verbondenh­eid en passie zien bij de rotariërs uit de drie provincies die nu tot hetzelfde district behoren”, zegt hij. “Ook moeten we de leden van Rotaract-clubs meer bij onze clubactivi­teiten betrekken omdat ze op langere termijn potentiële rotariërs kunnen zijn. Verder is het aantrekken van nieuwe leden noodzakeli­jk om het ledenbesta­nd op peil te houden, maar beter nog, te doen groeien.”

Meer dames

“Eveneens moeten we onze inspanning­en opdrijven om de diversitei­t te bevorderen. Een ander heikel punt is de onderverte­genwoordig­ing of het ontbreken van dames, vooral in de oudere clubs.” “Uiteraard blijft het helpen van zowel de lokale als internatio­nale gemeenscha­p een kerntaak van Rotary Internatio­nal. De financieri­ng van sociale projecten wordt mogelijk gemaakt door onze fundraisin­gactivitei­ten. Dé prioriteit blijft hoe dan ook de wereldwijd­e uitroeiing van polio. Maar we spelen ook in op thema's als de klimaatver­andering die een schaarste van water met zich meebrengt”, besluit Vandevoort.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium