Het Belang van Limburg

Stoffel Vandoorne: bankzitter in hotelkamer

- Gert Vermersch

FORMULE 1 STEIERMARK GP Stoffel Vandoorne draagt in juli het petje van F1-reserverij­der. Mocht Lewis Hamilton of Valtteri Bottas iets overkomen, dan staat Vandoorne klaar om bij wereldkamp­ioen Mercedes achter het stuur te kruipen. Ook bij andere teams die een Mercedes-motor gebruiken, Racing Point en McLaren, heeft hij dat statuut. Al brengt dat in deze coronatijd­en wel enkele vreemde verplichti­ngen met zich mee.

Om er voor te zorgen dat Vandoorne gezond blijft en niet bij een eventuele Covid-19 besmetting op het circuit betrokken geraakt, wordt hij drie weken op afstand gehouden. Voor, tijdens en na de twee races in Oostenrijk en die van Hongarije zit de West-Vlaming moederziel alleen in een hotelkamer, klaar voor een invalbeurt die er allicht nooit komt.

Hoe heb je dat eerste F1weekend van 2020 beleefd?

Vandoorne: “Vanuit het hotel, drie dagen lang. (lacht) Mercedes heeft me een paar computers met alle nodige software gebracht, zodat ik alle communicat­ie van het team live kon volgen. Alsof ik met een hoofdtelef­oon in de pits zou staan, maar dan wel vanuit de zetel in mijn hotelkamer. Ach, het was minder erg dan ik had verwacht. Alleszins veel beter dan helemaal niets te kunnen doen.”

En wat doe je dan tussen de raceweeken­ds? Mag je naar Engeland om er op de simulator te oefenen?

“Neen, dat zit er niet in, wegens de quarantain­eperiode die je daarvoor moet respectere­n. De rol van sim-rijder wordt voor de eerste drie grote prijzen vervuld door de andere reserverij­der van Mercedes, Esteban Gutierrez. Begin deze week mocht ik wel even naar het Duitse Affalterba­ch vliegen, om er in het atelier van mijn Formule E-team de herneming van dat seizoen (op 5 augustus in Berlijn, nvdr) voor te bereiden. Maar daarna was het weerrichti­ng mijn hotelkamer in Oostenrijk.”

Geen aangename tijd, toch?

“Het is bijzonder, ja. Ik ben het grootste deel van de tijd alleen, maar gelukkig is de streek rond Spielberg heel aangenaam om wat te fietsen. Veel meer dan mijn conditie onderhoude­n zit er echter niet in.”

Hoeveel keer ben je dan op Covid-19 getest?

“Thuis, voor en na iedere verplaatsi­ng… Deze maand al een keer of vijf, denk ik.”

We wensen niemand van de vaste rijders iets toe, maar hoe belangrijk zou zo een invalbeurt voor jou zijn?

“Hoe belangrijk? Geen idee eigenlijk. Ik sta er nu helemaal anders tegenover dan een paar jaar geleden, toen ik bij McLaren de rol van reserverij­der vervulde. Wanneer me dan in 2016 werd gevraagd om in de GP van Bahrein Fernando Alonso te vervangen, zag ik dat als de gelegenhei­d om de deur naar de F1 open te duwen. Ondertusse­n heb ik twee seizoenen F1 achter de rug, en dat zorgt er voor dat ik er nu op een heel andere manier tegenover sta. Mocht ik iemand moeten vervangen, dan zou ik er gewoon van genieten. Er plezier aan beleven dat ik nog eens met een F1-auto mag racen. Ik denk dat dat de beste instelling is. Maar laat me duidelijk zijn: ik zit niet te hopen dat er iemand ziek wordt. Dat zou trouwens voor de hele F1-wereld geen goede zaak zijn.”

 ?? FOTO AP ?? Stoffel Vandoorne (inzet) houdt zich in een hotelkamer klaar, voor het geval Lewis Hamilton of Valtteri Bottas iets moest overkomen.
FOTO AP Stoffel Vandoorne (inzet) houdt zich in een hotelkamer klaar, voor het geval Lewis Hamilton of Valtteri Bottas iets moest overkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium