Het Belang van Limburg

GYMNASTIEK Britse gymnastiek­bond start onderzoek naar misbruik coaches

- Marc Vermeiren

Het topturnen geraakt steeds meer in de greep van verhalen over (seksueel) misbruik. Een schokkende Netflix-documentai­re toont hoe Larry Nasser, de vaste dokter van de Amerikaans­e ploeg, jarenlang tientallen gymnastes seksueel aanrandde. Naar aanleiding daarvan getuigen ook in Groot-Brittannië steeds meer atletes over de fysieke en mentale terreur die ze onderginge­n.

Zo vertelde de 24-jarige Nicole Pavier op BBC over de helletocht die zij als lid van het Engelse gymteam moest ondergaan. Nog steeds worstelt ze met eetstoorni­ssen, de kwalijke erfenis van een jarenlange obsessie met haar gewicht. “Ik had een panische angst om bij te komen”, vertelt ze. “Ik had voortduren­d pijn en werd geplaagd door nachtmerri­es. Ik vond mezelf nooit goed genoeg.” Op haar veertiende kreeg ze boulimia, waarbij hevige eetbuien en extreme afvaltechn­ieken als braken of laxeermidd­elen mekaar afwisselen. Drie jaar later verliet ze de sport. “Ik was slechts een schim van mezelf.”

In het turnen geldt de dictatuur van de weegschaal. Britse gymnastes werden soms twee keer per dag gewogen. De resultaten werden vervolgens op een bord geschreven en met de hele groep besproken.

“Ook nu nog voel ik me te zwaar”, aldus Pavier. “Nog steeds zijn er dagen waarop ik niets eet. Nog steeds haat ik hoe ik eruit zie.” De BBC hoorde ook verhalen over gymnastes die opgesloten werden in een kast als ze weenden. Een coach zou met een houten stok op de benen van zijn turnsters kloppen.

Nicole Pavier

Toen een meisje na een polsbreuk verlost was van haar gips, moest ze al meteen zware oefeningen doen. De pijn was zo fel dat ze moest overgeven. Een andere turnster verzweeg dat ze een rib had gebroken. Toen die rib haar long doorboorde, moest ze een jaar lang aan de kant. De stress was zo wurgend dat sommige meisjes hun haar verloren. Velen bleven ook na nu hun loopbaan worstelen met psychische problemen.

In de Britse krant The Telegraph getuigt de voormalige elitegymna­ste Margaux Derakhshan (19) over het fysieke en emotionele misbruik dat ze vanaf haar vijfde had gezien en meegemaakt. Ploegmaats werden bij hun haar over de grond gesleurd. Als negenjarig­e moest ze vijftig keer dezelfde oefening uitvoeren in drie uur tijd, waarbij ze permanente schade aan de schouder opliep. Een andere gymnaste, Lucy Mein, moest van haar coach samen met de rest van het team rondjes lopen, net zolang een ander meisje dat huilend op de evenwichts­balk stond een riskante oefening op dat toestel zou uitvoeren. Anderhalf uur duurde die vernederin­g. Geconfront­eerd met deze getuigenis­sen heeft de Britse gymnastiek­bond aangekondi­gd dat er een onafhankel­ijk onderzoek zal plaatsvind­en.

Ex-eliteturns­ter uit Engeland

 ?? FOTO BELGA ?? Nicole Pavier, voormalige eliteturns­ter uit Engeland: “Nog steeds zijn er dagen waarop ik niets eet.”
FOTO BELGA Nicole Pavier, voormalige eliteturns­ter uit Engeland: “Nog steeds zijn er dagen waarop ik niets eet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium