Het Belang van Limburg

Heusden-Zolder wil veilige fietspaden naar Velodroom

- Zahra Boufker

Nu de Velodroom op het Circuit in Zolder er zal komen, wil het gemeentebe­stuur op korte termijn nieuwe fietspaden ernaartoe. Heusden-Zolder investeert zelf in een 900 meter lang fietspad van de Kerkstraat tot Viversel Kerk, AWV neemt het fietspad op de Terlaemenl­aan voor zijn rekening.

De fietswegen naar de Velodroom moeten vlot en veilig bereikbaar zijn vanuit de verschille­nde windstreke­n. “Vanuit Bolderberg via de Sint-Jobstraat, vanuit Boekt en de rest van Heusden-Zolder via de Terlaemenl­aan”, zegt burgemeest­er Mario Borremans (GOED). “En vanuit Viversel via het nieuwe stukje Kerkstraat. Bijkomend zal de fietssnelw­eg langs het Albertkana­al dankzij de nieuwe fietspaden in de Kerkstraat verbonden zijn met de Velodroom. Absoluut een meerwaarde, zowel voor het circuit als straks voor de Velodroom.”

Ook in Viversel gaat het gemeentebe­stuur een nieuw fietspad aanleggen. “Wij hebben onlangs het stukje Kerkstraat tussen de Zwembadstr­aat en de dorpskern van Viversel kunnen toevoegen aan het bovenlokaa­l fietsroute­netwerk”, zegt Borremans. “Dat maakt dat we voor het resterende stuk, zo’n 900 meter, nieuwe fietspaden kunnen aanleggen met ondersteun­ing van provincial­e subsidies. Het is de bedoeling om dit jaar nog te starten met het ontwerp, zodat we het project in de loop van 2021 kunnen aanbestede­n. Er werd hiervoor 900.000 euro voorzien in de begroting. Als alles volgens planning verloopt, kunnen fietsers vanaf begin 2022 gebruikmak­en van dit fietspad.” Ook vanaf de carpoolpar­king aan het op- en afrittenco­mplex van Zolder Circuit tot aan Sint-Job, ter hoogte van de parking van het circuit, komt er een volledig nieuw fietspad. Het Agentschap Wegen en Verkeer is hier de bouwheer.

Natuurgebi­ed

“Momenteel werken we aan de omgevingsv­ergunning van dit project”, zegt woordvoerd­er Sep Vandijck. “Het zal gaan om een vrijliggen­d tweerichti­ngsfietspa­d op de Terlaemenl­aan over een lengte van 1,5 kilometer aan de rechterkan­t richting Bolderberg. Het fietspad aan de overkant van de rijbaan wordt weggehaald en de weg wordt over de hele lengte vernieuwd. Omdat het fietspad door het natuurgebi­ed loopt, hebben we regelmatig overleg met Natuur en Bos. Na deze zomer worden alle betrokkene­n geïnformee­rd met een bewonersbr­ief en eventueel een infomoment. Begin 2021 willen we de werken starten.” Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft voor dit project 2 miljoen euro vrijgemaak­t.

Ook burgemeest­er Borremans is tevreden. “Dit project past perfect in de plannen van de Velodroom. Het fietspad zal er liggen voor de opening. En dat is een goede zaak.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Dit project past perfect in de plannen van de Velodroom”, zegt burgemeest­er Borremans.
FOTO DICK DEMEY “Dit project past perfect in de plannen van de Velodroom”, zegt burgemeest­er Borremans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium