Het Belang van Limburg

EDF Luminus begint met werken voor nieuwe windturbin­es

- Jozef Croughs

ENERGIE ALKEN Langs de N80 in Alken zijn de werken gestart voor de bouw van twee windturbin­es. Twee jaar geleden gaf Alken een voorwaarde­lijk gunstig advies, waarna de provincie de vergunning toch weigerde. Nadien leverde de Vlaamse regering in beroep alsnog de vergunning af.

“Bij de adviesverl­ening heeft de gemeente Alken destijds een hele reeks voorwaarde­n gesteld, waaronder een jaarlijkse rapportage­plicht aan de gemeentera­ad met betrekking tot de slagschadu­w en de geluidshin­der. We gaan erop toezien dat de voorwaarde­n in de vergunning die Vlaanderen afleverde correct worden nageleefd”, zegt Frank Vroonen (Groen), schepen van Klimaat en Energie.

De opbrengst van de twee windturbin­es met een hoogte van 104 meter wordt geschat op 16.456 MWh per jaar, wat overeenkom­t met 3.126 ton CO2-reductie per jaar. De windturbin­es moeten ongeveer 7.700 gezinnen van hernieuwba­re energie kunnen voorzien. Nog ter vergelijki­ng: Deze windturbin­es brengen twee keer het vermogen op van alle fotovoltaï­sche zonnepanel­en die er op dit moment op de daken in Alken liggen.

Schepen Vroonen is blij met deze investerin­g, maar hij heeft ook punten van kritiek. Volgens hem had het anders gekund. “EDF Luminus heeft geen inspanning­en gedaan naar de lokale gemeenscha­p toe. Ook de Alkenaren moeten de voordelen van hernieuwba­re en lokale energie ervaren als we draagvlak willen creëren en de ‘energiewen­de’ ook in ons land willen doen slagen. Er zijn mogelijkhe­den genoeg om samen te werken met ons als gemeente, maar ook met lokale energiecoö­peraties. Hopelijk komt EDF Luminus alsnog over de brug, en kan dit een succesverh­aal worden waarbij iedereen winnaar wordt.”

 ?? FOTO JCR ?? De twee windmolens zullen 7.700 gezinnen van hernieuwba­re energie kunnen voorzien.
FOTO JCR De twee windmolens zullen 7.700 gezinnen van hernieuwba­re energie kunnen voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium