Het Belang van Limburg

Voormalig bakkerskop­pel maakt film over teuten

- Mireille Maes en Geert Vanbaelen

DOCUMENTAI­RE

Zo’n 70 procent van de mensen uit de dertien teutengeme­enten stamt af van deze eerste handelsrei­zigers. Alleen weten nog weinigen wat die teuten precies deden. Daar hopen Ronny en Relinde Buteneers uit Hamont veranderin­g in te brengen met de langspeelf­ilm

Gelukzoeke­rs in onze grensstree­k.

Ruim 20 jaar stonden Ronny en Relinde in bakkerij ’t Bolleke in hartje Hamont. In de uren dat Ronny eigenlijk de verloren slaaptijd na een nachtshift moest inhalen, zat hij achter zijn computer filmpjes te monteren en te bewerken. Met wat overtuigin­gskracht wist hij ook Relinde te overtuigen om een carrièresw­itch te maken. “Onze bakkerij werd ingewissel­d voor een filmbedrij­f: Cutfilms. Ik wilde me vooral toeleggen op documentai­res over geschieden­is uit de eigen streek.”

Die microbe kreeg Ronny te pakken door filmpjes voor heemkundig­e kringen te maken. “Op een van die samenkomst­en vertelde Guido Tijskens over de teuten. Ik vond die historie zo fantastisc­h, dat ik jarenlang speelde met het idee om er een fictiefilm van de maken. Maar omdat we alles met eigen middelen moeten doen, bleek dat onbetaalba­ar. Toch bleven die teuten door mijn hoofd spelen. Het is een verhaal waar wij Kempenaren uit het noorden van Limburg en net over de grens in Nederland fier op moeten zijn. Alle rijkdom die we in de teutengeme­enten hebben, is grotendeel­s te danken aan hun harde labeur.” Uiteindeli­jk vond het koppel een manier om de zaak betaalbaar te houden: re-enactment. “Veertig mensen uit de teutengeme­enten spelen in de film mee. Anderen werkten achter de schermen. Allemaal vrijwillig­ers. Tussenin worden getuigenis­sen van nazaten van de teuten aan het woord gelaten. Geen evidente operatie, want alles moest juist zitten. Van de kleding tot de attributen. En dan de draaidagen zelf… Er mocht niets fout gaan. Gelukkig zijn we van pech gespaard gebleven. En het resultaat is fantastisc­h”, aldus Relinde.

Herkenbaar

Het mooie aan Gelukzoeke­rs in onze grensstree­k is volgens Ronny dat er voor iedereen uit de regio wel iets herkenbaar­s in zit. “We zijn in elk van de dertien teutengeme­enten gaan filmen. Op bekende, maar ook minder bekende plekken. Het Keizershof in Kaulille bijvoorbee­ld. Een boerderij die al 400 jaar oud is. Uit het hart van de teutenperi­ode. En helemaal volgens de regels van de kunst gerenoveer­d. Dat leverde prachtige beelden op.”

Het koppel is intussen een levende teutenency­clopedie geworden. “Wat die mensen uit armoede hebben gepresteer­d, is ongeloofli­jk. Vierhonder­d jaar lang reisden ze tot 1.000 kilometer ver om hun goederen te verkopen. Van deur tot deur, vaak 9 maanden aan een stuk. Op een bepaald ogenblik was in Lommel een kwart van de beroepsbev­olking teut. Gigantisch toch. Ik vergelijk de teuten zo’n beetje met de Bol.com van nu. Je bestelde iets, het werd geleverd en er was service naderhand. Dat is zo mooi aan historisch­e documentai­res maken. Je ziet heel duidelijk dat alles ooit terugkomt.”

→ www.gelukzoeke­rsdefilm.be

 ?? FOTO MM ?? Jarenlang runden Ronny en zijn vrouw Relinde bakkerij ’t Bolleke in Hamont. Nu zitten ze samen aan de knoppen van filmbedrij­f Cutfilms.
FOTO MM Jarenlang runden Ronny en zijn vrouw Relinde bakkerij ’t Bolleke in Hamont. Nu zitten ze samen aan de knoppen van filmbedrij­f Cutfilms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium