Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Marc Dirix

De winter lijkt nog veraf, maar toch besliste middenstan­dsverenigi­ng Trud’Or al dat er geen Après Ski komt dit jaar. “Als we kijken hoe Sint-Truiden getroffen is, weet ik niet of het een goed signaal is om een evenement te organisere­n waar meer dan 10.000 mensen samen op de markt komen om gezellig jeneverkes en pintjes te drinken”, zegt Philip Bronckaert­s van middenstan­dsorganisa­tie Trud’Or. “Op een grote fuif kun je ook niet gaan zeggen dat mensen in bubbels van vijftien moeten gaan staan. De veiligheid primeert boven alles.” Schepen van Feestelijk­heden en Carnaval Johan Mas (Open Vld) benadrukt dat de beslissing om het evenement af te gelasten van de organisati­e zelf komt.“De stad heeft nog niets definitief afgelast. We hebben vorige week vrijdag op het schepencol­lege de krijtlijne­n uitgezet voor evenemente­n. Elk evenement moeten we eerst toetsen aan de event matrix die de federale overheid ons aanreikt. Als het evenement code groen krijgt, komt het dossier terug naar het schepencol­lege en dan zullen wij beslissen of het al dan niet kan.”

Strop

Veel vereniging­en die aan de Après Ski party meewerken, houden er een mooi bedrag aan over dat kan oplopen tot 2.000 euro. Zij rekenen op dit geld voor hun werking voor het komende jaar. Het wegvallen van de Après Ski Party is voor hen dus de zoveelste klap die ze te verwerken krijgen dit jaar. Peter Istas van de Sint-Truidense reddingscl­ub ziet een vaste bron van inkomsten wegvallen. “Dit is voor ons een enorme financiële aderlating, bovenop alle coronamaat­regelen.” De Truiense redders stonden dit jaar al voor extra kosten door de sluiting van het zwembad waardoor ze meer huurgeld in andere zwembaden moesten betalen. “Dit is voor ons een strop. Ik denk dat door die afgelastin­g nog meer vereniging­en en clubs ten onder zullen gaan. Je hebt dit jaar veel minder inkomsten en meer uitgaven.” Of er een alternatie­f komt voor de Après Ski is nog niet duidelijk. Vanuit de stad en Vlaanderen zijn er wel al toelages voorzien om het vereniging­sleven te ondersteun­en. Naar volgend jaar toe wil Trud’Or wel bekijken hoe ze de vereniging­en extra kunnen ondersteun­en door eventueel standgeld en de deelname in de kosten te herbekijke­n.

Vandaag overleg

De stad Sint-Truiden heeft dus nog geen massa-evenemente­n afgelast, maar het is duidelijk dat alle evenemente­n zich aan de coronarich­tlijnen zullen moeten houden. Organisati­es zullen hun evenement dus moeten bijsturen en aanpassen. Vandaag zit het schepencol­lege samen met de foorkramer­s om te bekijken of en hoe de kermis in augustus kan worden georganise­erd. Er is eveneens overleg met de Orde van de Commeduur over de carnavalss­toet van 2021. De Monumenten­run in september zal niet in het gebruikeli­jke concept doorgaan, maar er komen zomerruns in de deelgemeen­ten en in het centrum die iedereen tussen juli en september kan verkennen.

De kerstmarkt op en rond de Grote Markt gaat voorlopig wel door. “Dit is een markt en dat valt beter te controlere­n”, zegt Philip Bronckaert­s van Trud’Or nog. De wekelijkse zaterdagma­rkt of Haspengouw­markt tot slot zal nu zaterdag weer op en in de buurt van de Grote Markt staan. De beperking op het aantal kramen is immers opgeheven. Het aantal bezoekers blijft wel beperkt en er is eenrichtin­gsverkeer met wandelluss­en.

HAMONT-ACHEL

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De Après Ski Party lokt jaarlijks zo’n 10.000 feestvierd­ers naar de Grote Markt. In coronatijd­en is dat onmogelijk. Het is nog niet duidelijk of er een alternatie­f komt.
FOTO JOZEF CROUGHS De Après Ski Party lokt jaarlijks zo’n 10.000 feestvierd­ers naar de Grote Markt. In coronatijd­en is dat onmogelijk. Het is nog niet duidelijk of er een alternatie­f komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium