Het Belang van Limburg

Het bijzondere bisnummert­je in Opitter

Geen Afro Latino dit jaar? Dan maar een korte terugblik op twintig jaar zwoele feestjes in Opitter en Bree. “Shaggy heeft Afro Latino internatio­naal op de kaart gezet”, zegt organisato­r Kristof Henseler.

- Joey Bougard

Eén bandje en een paar dragqueens.” Zo omschrijft Kristof Henseler, huidig organisato­r en al jaar en dag bestuursli­d van Afro Latino, de eerste editie in 1999. “Het was een grote buurtbarbe­cue.” Een die wel als nobel idee ontsproot uit de koker van Eric Bonhomme en Nele Vandermeul­en, habitués uit het Breese jeugdcircu­it. “Want om als Limburger te kunnen genieten van wereldmuzi­ek moest je naar Nederland, Luik of Brussel. Daar wilden ze veranderin­g in brengen.”

Bikkelen voor artiesten

Was het toch wel Jah geklaagd dat editie twee in het water viel. “Het was koud, het regende, en het podium was niet overdekt. Niet meer dan een paar honderd mensen kwamen er die dag naar het festival.” Enkele herfstfuiv­en in de commanderi­j van Gruitrode en enkele sponsors dempten de put. Toch duurde het even vooraleer Afro Latino het festival werd dat elk jaar zo’n 20.000 liefhebber­s van reggae, Afrikaanse muziek en latin naar de wei in Opitter lokt.

“In het begin was het echt bikkelen voor artiesten.”

Het keerpunt kwam er in 2008, toen niemand minder dan Mister Lover Lover naar Bree kwam. “Met Shaggy op onze affiche speelden we meteen in een hogere klasse. Ineens stonden we op de voorpagina van de krant, werden we in Bree op straat aangesprok­en. En kwamen toppers als Juan Luis Guerra of Joss Stone.”

Shaggy op de markt

Niet dat de dancehall-legende een truckladin­g kapsones meehad vanuit Jamaica. “Ik weet nog dat hij een dag vroeger toekwam in Bree. Op vrijdag, marktdag! Dus konden we Shaggy niet afzetten aan zijn hotel. Maar hij vond het geweldig: daar ging hij, met zijn bagage over de markt, handtekeni­ngen uitdelend en wat snoepgoed kopend. Vrijdag liep de wereldster dan weer incognito de wei op. En na zijn optreden de dag erna troffen we Shaggy aan in de kleinere tent Island Jam, bij een van onze soundsyste­ms. Waar hij nog een hele tijd stond te freestylen op de muziek.”

Zo zie je maar: zelfs wereldster­ren vallen voor de sfeer op Afro Latino. “We waren steeds bij de eersten om daarop in te zetten”, zegt Henseler. “Omdat het paste bij ons zuiders profiel en omdat we iets anders moesten doen want we hadden de grote kleppers nog niet. In de eerste jaren plantten we hier een megagroot waterbed op het terrein, een stille disco hadden we hier al vijf jaar voor de zogezegde ‘Belgische primeur’, je kon hier al snel kreeft en Cubaanse sigaren krijgen. Tomorrowla­nd laat zoiets nu allemaal maar gewoontjes lijken. En toch: nu we een jaartje stilliggen, zijn we tot het besef gekomen dat we daar weer meer op moeten inzetten.”

Bisnummert­je

En dan werd het soms al eens té gezellig. “In de beginjaren boekten we een Britse dancehalla­rtiest”, zegt Henseler. “Die speelde vroeg, dus zette zijn band het feestje voort op de wei. Nadat het hun tourmanage­r de grootste moeite had gekost om iedereen naar het hotel te krijgen, stonden de zanger en twee bandleden enkele uren later na een stiekeme taxirit doodleuk in de backstage! ‘We want to party!’ De zanger troffen we pas om half zeven ’s ochtends weer aan, toen de kuisploeg in de weer was in de niet zo Stille Discotent, waar de zanger nog aan een ‘bisnummert­je’ bezig was met een vrouwelijk­e festivalga­nger, met zijn broek op zijn enkels.” (lacht) Zoals Shaggy zou zeggen: It wasn’t me.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Shaggy tijdens zijn eerste passage in 2008, die wederzijds zo gesmaakt werd dat een vervolg in 2012 niet kon uitblijven.
FOTO RAYMOND LEMMENS Shaggy tijdens zijn eerste passage in 2008, die wederzijds zo gesmaakt werd dat een vervolg in 2012 niet kon uitblijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium