Het Belang van Limburg

Clubs vrezen uitgesteld­e start competitie sport 1 en 4

Na de bom van het BAS is de Pro League aan zet. Er is een kamp dat toch wil vasthouden aan zestien clubs en Waasland-Beveren in 1B wil houden. Maar wat dan? Nog meer rechtszake­n natuurlijk. Sommige clubs vrezen zelfs dat de competitie­start moet worden uit

-

De Pro League heeft nog niet beslist hoe de competitie in 1A er volgend seizoen zal uitzien. Door de uitspraak van het BAS , dat de degradatie van Waasland-Beveren terugdraai­t, is de huidige kalender hoogst onzeker geworden.

Het management en de juristen van de Pro League moeten nu een voorstel uitwerken.. Een deel van de Pro League-top wil, ondanks de uitspraak van het BAS, toch vasthouden aan een competitie met 16 clubs, en Waasland-Beveren in 1B. (red)

VOETBAL BAS

Tweeënhalf uur vergaderde­n het management, de nieuwe raad van bestuur en de juristen van de Pro League donderdag over de bom die het BAS woensdagav­ond dropte. Het Belgisch Arbitrageh­of van de Sport vernietigd­e namelijk de beslissing van de algemene vergaderin­g van 15 mei om Waasland-Beveren te laten degraderen.

Een beslissing over wat er nu moet gebeuren, werd nog niet genomen. Het management - CEO Pierre François in feite - en de juristen moeten nu een voorstel uitwerken waar de raad van bestuur zich maandag over buigt. Twee weken later zullen alle clubs weer worden samengeroe­pen om opnieuw te beslissen over het format. Opvallend: er is een kamp binnen de bestuursto­p van de Pro League dat ondanks alles wil vasthouden aan een competitie met zestien en Waasland-Beveren in 1B wil houden. De juristen menen immers dat de uitspraak van het BAS - dat liet weten dat de motivering van de Pro League gebrekkig was kan worden omzeild. Een bétere motivering verzinnen en alles is opgelost, zoiets.

Op de Freethiel zijn ze daarvan niet onder de indruk. Zegt Tom Rombouts, een van de advocaten van Waasland-Beveren: “De beslissing van het BAS is definitief: wij zakken niet.”

Minder tv-geld

Waasland-Beveren meent dat een competitie met achttien de logische oplossing is. En ook steeds meer andere clubs vinden dat dat het beste is. Er is al een back-up kalender voor achttien club opgesteld - zelfs mét mini-play-offs -, en in dat scenario zouden ook Beerschot en OHL blij zijn, want zij zouden promoveren en niet meer procederen. Bovendien beseffen heel wat clubs dat het onbegonnen werk is om opnieuw aan een 80 procent meerderhei­d te geraken voor een competitie met zestien. Velen zijn de soap beu en vrezen dat straks misschien ook nog de competitie­start (7 augustus) moet worden uitgesteld door juridisch gehakketak.

Zij die met zestien voort willen, zijn niet alleen aloude voorvechte­rs van dat format, ze hebben ook hun argumenten. De kalender zou meer ademruimte krijgen én de clubs zouden (zonder play-offs) minder tv-geld innen. Ook redeneren ze: wat we ook beslissen, er zal altijd íémand nog in beroep gaan, dus waarom niet bij ons standpunt blijven? Klopt, want zelfs al gaan we naar achttien, dan nog kan/zal Westerlo zich roeren. Hoe dan ook: onzekerhei­d blijft troef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium