Het Belang van Limburg

Oefenmatch­en afgelast Vandaag nieuwe coronatest

Het zijn barre tijden bij KRC Genk. Een positief coronageva­l, een speler met malaria, afgelaste oefenduels en een voorzitter die onder vuur ligt bij de Pro League. De voorbereid­ing op het nieuwe seizoen is serieus verstoord. Alles kan beter. Een overzicht

-

Dinsdag werd de Genkse kern, inclusief de technische en de medische staf, getest op corona. Conform het protocol van de Pro League. Iedereen was negatief. Behalve Paul Onuachu. Vreemd omdat de spits na zijn late terugkeer uit Nigeria nog negatief had getest. Onuachu werd onmiddelli­jk in quarantain­e geplaatst. En nu?

Het protocol van de Pro League, dat maandag openbaar wordt gemaakt, schrijft voor dat de speler in kwestie zeven dagen in quarantain­e moet. “Daarna volgt een nieuwe coronatest”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de belangenve­reniging van profclubs. “Is die negatief, dan mag Onuachu onmiddelli­jk weer bij de groep aansluiten. Is die opnieuw positief, dan wordt zijn quarantain­e verlengd met zeven dagen.” Op een bepaald ogenblik zal ook worden overgegaan tot het prikken van bloed. Zo kan worden vastgestel­d of een persoon antistoffe­n aanmaakt.

De medemaats van Onuachu die met hem in contact zijn geweest, moeten volgens het protocol tussen de 48 en 72 uur na het vaststelle­n van een besmetting een hertest ondergaan. Dat gebeurt vandaag.

2 Hoe groot is de kans dat ploegmaats intussen besmet zijn geraakt?

Bij Onuachu waren er geen symptomen van corona. Desondanks kan hij het virus hebben verspreid. Tot nu toe zijn er bij Genk geen verdere gevallen bekend. Donderdag voelde geen enkele speler zich ziek of koortsig. Maar dat is natuurlijk geen garantie.

Mamadou Fall en Younes Delfi van Sporting Charleroi alsook Vladimir Van De Wiel van Waasland-Beveren testten eerder al positief. Het ging telkens om geïsoleerd­e gevallen. Er was geen verdere verspreidi­ng binnen de club.

3 Was het nodig om de oefenmatch­en tegen Termien en Gent af te gelasten?

Toen de besmetting van Onuachu eenmaal wereldkund­ig was, was AA Gent er als de kippen bij om het onderlinge oefenduel van zaterdag af te gelasten. Termien en Genk namen nadien in onderling overleg de beslissing om ook hún wedstrijd te annuleren. Racing wisselde de oefenmatch in voor een extra training. “Op basis van het protocol dat de Pro League uitvaardig­de en in samenspraa­k met onze medische staf beslisten we om dit weekend niet te voetballen tegen KRC Genk”, vatte Patrick Lips, directeur communicat­ie bij AA Gent, de beslissing van de Buffalo’s samen. “Het lijkt me duidelijk dat je als club in deze fase van de voorbereid­ing geen risico’s kunt nemen.”

Van Bever: “Dat zijn beslissing­en die je moet overlaten aan de inschattin­g van de artsen van beide clubs. Het protocol heeft het uitsluiten­d over competitie­wedstrijde­n, niet over oefenduels.” In theorie mag Genk dus oefenwedst­rijden spelen. Zonder Onuachu, wel te verstaan. Gezondheid­soverwegin­gen moeten de doorslag geven. Eerder al werd een oefenmatch tussen Waasland-Beveren en KV Mechelen geannuleer­d naar aanleiding van het aangehaald­e coronageva­l bij de Waaslander­s.

4 Hoe groot is bezorgdhei­d bij Termien en Genk?

Het is duidelijk dat bij beide clubs de bezorgdhei­d onder de spelers behoorlijk groot was. De beslissing om niet te spelen, werd genomen na ruggespraa­k met hen.

Genk wenste hierover niet te communicer­en. Wel is het zo, dat er donderdag na de ochtendtra­ining een telefonisc­h gesprek was tussen de coaches Hannes Wolf en Tomas Daumantas. Nadien werd besloten om mekaar niet te ontmoeten op het veld van Termien. Dat

1

Welke procedure moet coronapati­ënt Paul Onuachu doorlopen?

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ?? De afgelaste oefenmatch tegen Termien werd ingeruild voor een extra training. Aan het aantal spelers met mondmasker te zien, is de voorzichti­gheid groot bij Genk. U herkent: Maehle, Lucumi, Cuesta en Bongonda.
FOTO'S JEFFREY GAENS De afgelaste oefenmatch tegen Termien werd ingeruild voor een extra training. Aan het aantal spelers met mondmasker te zien, is de voorzichti­gheid groot bij Genk. U herkent: Maehle, Lucumi, Cuesta en Bongonda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium