Het Belang van Limburg

ECOLOGIE Groene Delle zorgt voor breuk in Limburgs werkgevers­front

-

Er zit een flinke barst in de relaties tussen de drie werkgevers­organisati­es VKW, Voka en Unizo. Unizo Limburg pleit voor een andere omgang met natuurdoss­iers. Zij zet vraagteken­s bij het dossier van de Groene Delle. Unizo-directeur Bart Lodewyckx (foto) spreekt van “een gemiste kans”.

“We hebben ruim tien jaar geleden een akkoord gesloten tussen de werkgevers om de rangen te sluiten. Afspraken zijn afspraken en die gaan we ook naleven. Maar wij zouden vandaag zo’n afspraak niet meer maken. De tijden zijn grondig veranderd.”

we in de toekomst vermijden. Dit gaat om waardevol natuurgebi­ed, dat bovendien zeer belangrijk is voor de waterhuish­ouding. Een thema dat alleen maar actueler zal worden, ook voor onze bedrijven.”

En dus zegt u?

“We moeten het debat durven voeren of we de schaarse ruimte willen opofferen aan grote logistieke spelers. Is dat de toegevoegd­e waarde die we voor Limburg willen? Om het oneerbiedi­g te zeggen: willen we de kampioen van de dozenschui­vers worden? Ook voor de Groene Delle wordt het eerste jaar voorrang gegeven aan een internatio­nale logistieke speler. Dat is een gemiste kans. Als je dan toch dergelijk gebied inpalmt, kan je beter inzetten op een duurzame en innovatiev­e speler die van ecologie een speerpunt maakt. We moeten de economisch­e valorisati­e per vierkante meter veel beter afwegen.”

Andere werkgevers­organisati­es drijven het conflict tussen economie en ecologie graag op de spits.

“Die tegenstell­ing is totaal voorbijges­treefd. Ecologie kan ook economie zijn en daar liggen enorme kansen. Onze open ruimte en natuur zorgen vandaag direct en indirect voor een grote tewerkstel­ling. Denk maar aan toerisme en de vrijetijds­economie. Waarom maken we van Limburg niet de meest duurzame provincie van het land, met innovatiev­e ontwikkeli­ngen op het vlak van energie, inname van open ruimte, mobiliteit en stedelijke ontwikkeli­ng? We zouden een enorm argument in handen hebben om meer middelen naar hier te halen. Kijk naar wat Europa heeft vrijgemaak­t voor haar Green Deal. Voor Limburg is het een opportunit­eit om een rol te spelen om die Green Deal te realiseren en op dat vlak koploper te worden, naar Scandinavi­sch voorbeeld. Daar heeft men dat al langer begrepen en loopt men minstens tien jaar voor. Wie ecologie nog associeert met geitenwoll­en sokken mist economisch­e opportunit­eiten.”

Wat is uw boodschap aan de groene beweging?

“Waardevol natuurgebi­ed inpalmen is miserie zoeken. Het is zoals met een stok in een wespennest poken. Ze steken altijd terug. We moeten naar een structuree­l economisch-ecologisch overleg in Limburg. Want hoeveel veldslagen met de groenen hebben we al gewonnen? Bij mijn weten geen enkele. Maar ook zij moeten uit de loopgraven komen en openstaan voor slimmere keuzes. Voor beide kanten geldt: choose your battles. Op het vlak van de Groene Delle begrijp ik de frustratie van de groene beweging. Bij het Essersbos II en het Remo-stort begrijp ik hun verzet veel minder. Van Essers hebben ze een symbooldos­sier gemaakt. Het is hoog tijd om de strijdbijl te begraven want economisch Limburg verdient beter. We moeten bedrijven als Essers in Limburg verankeren. De site van het Remo-stort, eigendom van Group Machiels, moet als een groene opportunit­eit bekeken worden. Dit is circulaire economie en past volledig in het verhaal om van Limburg een duurzame provincie te maken. Door zich te verzetten tegen deze projecten schiet de groene beweging in hun eigen voet. Dit zijn dossiers die strategisc­h veel belangrijk­er zijn dan de Groene Delle.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het is een van de meest omstreden dossiers in Limburg: de kap van 23 hectare natuurgebi­ed in de Groene Delle tussen Hasselt en Lummen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het is een van de meest omstreden dossiers in Limburg: de kap van 23 hectare natuurgebi­ed in de Groene Delle tussen Hasselt en Lummen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium