Het Belang van Limburg

KU Leuven wil in december vaccin op mensen testen

- LEUVEN Anton Goegebeur

Onder leiding van professor Johan Neyts hebben onderzoeke­rs van het Rega-Instituut (KU Leuven) een kandidaat-vaccin ontwikkeld dat hamsters beschermt tegen

het coronaviru­s. Rega hoopt nu in december te beginnen met proeven op mensen, en nestelt zich daarmee in het spoor van toppers als Oxford en Moderna

Beter kon niet. De onderzoeke­rs van het Rega-Instituut (KU Leuven) zijn licht onderstebo­ven van de resultaten van hun kandidaat-vaccin bij hamsters. Van de acht varianten die ze getest hebben, is er eentje dat buitengewo­on goed scoort. “We zijn erin geslaagd om écht iets goed te maken”, zegt viroloog Johan Neyts. Hij heeft er alle hoop op dat het middel ook zal werken bij mensen, maar of we volgende zomer zorgeloos op vakantie kunnen dankzij het Leuvense vaccin? Nee. Dat niet. Neyts is de eerste om hoeraberic­hten te kaderen. Hij verwijst daarbij graag naar het wielrennen: “We hebben een etappe gewonnen, maar de Tour is nog lang.”

Wanneer zou het vaccin er kunnen zijn?

“De eindmeet is nog lang niet in zicht. We gaan zeker niet de eerste zijn. De universite­it heeft maar een beperkte productiec­apaciteit, dus spreken we nu met een partner die het kandidaat-vaccin voor ons kan produceren. Daardoor verliezen we tijd. Als de deal er is, dan hopen we eind dit jaar te beginnen met de eerste proeven op mensen. Daarna volgen nog de fase 2- en fase 3-studies. Voor die laatste hebben we een grote groep deelnemers nodig én een virus dat volop circuleert. Dat is bij ons niet meer het geval. Het is cru, maar op dat vlak hebben Amerikaans­e ontwikkela­ars momenteel een voordeel.”

Waarom dan het enthousias­me?

“Om in wielerjarg­on te blijven: wij hebben een heel straffe coureur met veel kwaliteite­n die anderen niet hebben. Wij zijn bij mijn weten het enige lab dat een Covid-vaccin bouwt vertrekken­d van het gelekoorts­vaccin, een van de beste vaccins die er bestaan. Het wordt al 80 jaar gebruikt, je hebt maar één dosis nodig en het biedt levenslang­e immuniteit. Door een stukje van de genetische code van het coronaviru­s in dit vaccin te plakken hopen we hetzelfde effect te bereiken, maar dan voor Covid-19. Als dat het geval is, dan hoef je niet de eerste te zijn om relevant te zijn.”

Hoe zit het met die immuniteit­sduur? Antilicham­en zouden al na enkele maanden uit het lichaam verdwijnen.

“Dáár zit juist het potentieel van dit vaccin. Het focust niet enkel op antilicham­en, maar betrekt alle armen van ons immuunsyst­eem. Naast de antilicham­en zijn dat ook de T-cellen en het geheugen. We vertrouwen erop dat zelfs als de antilicham­en verdwijnen, de immuunresp­ons net zoals bij gele koorts lang zal blijven duren. Zeker zijn we niet, want de hamsters zijn nog maar onlangs ingeënt.”

“De proeven op mensen moeten nog beginnen, maar alles

wijst erop dat het gaat lukken. Tot nog toe verloopt alles

optimaal”

Professor Johan Neyts

Van muizen weten we dat ze weleens in een labo vertoeven, maar waarom hamsters?

“Om de werkzaamhe­id van de vaccinkand­idaten grondig te kunnen bestuderen, ontwikkeld­en we eerst een zogeheten infectiemo­del in hamsters. We zagen dat de dieren een longinfect­ie ontwikkeld­en vergelijkb­aar met Covid-19 bij ons. Gewone muizen hadden (te) weinig last van het virus en de juiste muizen vinden, zou te lang duren. De wereldwijd­e vraag is vandaag enorm.”

Hoe groot is de kans dat het vaccin er ook echt gaat komen?

“De proeven op mensen moeten nog beginnen, maar alles wijst erop dat het gaat lukken. Tot nog toe verloopt alles optimaal, door het succes bij de hamsters en de uitstekend­e reputatie van het gelekoorts­vaccin zijn we meer dan hoopvol dat het goedkomt. We blijven wel realistisc­h. Het kan mislukken. Van alle studies die aan fase 1 beginnen, haalt maar zo’n 10 procent de eindmeet.” “Ongetwijfe­ld zal de ontgoochel­ing enorm zijn als we ons onderzoek moeten staken. Maar zo werkt wetenschap. Wie schrik heeft om zwaar teleurgest­eld te worden, moet niet beginnen aan een onderzoek als het onze.”

Kunnen proefperso­nen zich al aanmelden?

Hier laat professor Neyts zijn collega Corinne Vandermeul­en aan het woord. De immunologe zal de klinische studie leiden die zal plaatsvind­en in het UZ Leuven. “Daarvoor is het nu nog te vroeg. We hopen eind dit jaar te kunnen beginnen met een kleine groep gezonde vrijwillig­ers. Tegen dan zullen we een oproep plaatsen.”

 ??  ??
 ?? FOTO KU LEUVEN ?? Het Leuvense kandidaat-vaccin beschermt hamsters tegen het coronaviru­s. In de volgende fase zullen proeven op mensen worden uitgevoerd.
FOTO KU LEUVEN Het Leuvense kandidaat-vaccin beschermt hamsters tegen het coronaviru­s. In de volgende fase zullen proeven op mensen worden uitgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium