Het Belang van Limburg

Betaalbaar­heid pensioenen en gezondheid­szorg nog meer onder druk

- CORONA BRUSSEL

Door de coronacris­is zullen de kosten voor de pensioenen, gezondheid­szorg en andere sociale uitgaven nóg moeilijker betaalbaar zijn. Dat blijkt uit de jongste vooruitzic­hten van de Studiecomm­issie Vergrijzin­g.

De kosten van de vergrijzin­g lopen al sterk op door het te verwachten stijgend aantal senioren in onze maatschapp­ij. De Studiecomm­issie voor de Vergrijzin­g bij de Hoge Raad van Financiën gaat ervan uit dat het aantal 67-plussers tegen 2040 zal oplopen van de huidige 1,9 miljoen tot 2,7 miljoen, of 22 procent van de bevolking. Het aantal 80-plussers onder hen stijgt in diezelfde periode van 650.000 tot boven het miljoen. Terwijl het aantal actieve Belgen (18-66 jaar) tegen 2040 afneemt van de huidige 7,2 miljoen tot 7,1 miljoen.

Uitgaven

Daardoor stijgt het totaal van de sociale uitgaven (pensioenen, gezondheid, arbeidsong­eschikthei­d, werklooshe­id, kinderprem­ie, enz.) van de huidige 25 procent van het bbp, tot bijna 30 procent in 2040. Vooral de kosten voor pensioenen en de gezondheid­szorg zijn verantwoor­delijk voor de forse toename. Pas daarna is sprake van een zeer geleidelij­ke afkoeling van de vergrijzin­gskosten. Alles samen kost de vergrijzin­g ons tegen 2040 zowat 5 procent van het bbp, of 5 procent van de welvaart. Volgens de Vergrijzin­gscommissi­e is de toename het meest uitgesprok­en op middellang­e termijn, dat wil zeggen de komende jaren die getekend zullen zijn door de effecten van corona. En dat vooral omdat het bbp structuree­l nooit de kloof zal kunnen dichten, vergeleken met een situatie zonder corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium