Het Belang van Limburg

250 villa’s in recordtijd gebouwd

- VAKANTIEPA­RK TERHILLS DILSEN-STOKKEM Dominiek Claes

De bouw van het vakantiepa­rk Terhills in Dilsen-Stokkem schiet goed op. In nauwelijks 10 maanden tijd zijn er 250 villa’s rechtgetro­kken. Een Limburgs huzarenstu­kje.

Machiels Building Solutions (MBS), de Genkse specialist in houten bouwelemen­ten uit de Group Machiels, heeft donderdag de laatste van de 250 villa’s op de site van Terhills gemonteerd. Uiteindeli­jk heeft de klus nauwelijks tien maanden in beslag genomen. “Die snelheid is te danken aan onze manier van bouwen”, zegt general manager Filip Vercautere­n van MBS. “We prefabrice­erden de huizen op onze industriël­e site in Genk, transporte­erden de prefab houtskelet­bouwelemen­ten (inclusief schrijnwer­k, gevelbekle­ding, dakbekledi­ng en binnenmure­n) vervolgens naar Terhills en monteerden de woningen op de voormalige mijnsite. Op deze manier kunnen we vlot twee woningen per dag monteren, iets wat onmogelijk is via een klassieke bouwmethod­e.”

Lokale partners

MBS koos voor de opdracht ook bewust voor samenwerki­ng met andere, lokale partners. “Voor de funderinge­n deden we een beroep op Ronny Beuten uit DilsenStok­kem, voor de daken namen we het Genkse Tectum onder de arm”, zegt voorzitter Louis Machiels van Group Machiels. “De binnenafwe­rking is dan weer een klus voor Willemen Construct, meer bepaald het team van het vroegere Kumpen in Hasselt. Zo versterken we de Limburgse economie.” Voor MBS heeft de hele opdracht een waarde van meer dan 20 miljoen euro (exclusief de afwerking).

High end

Zoals bekend moet Terhills een zogenaamd ‘high end’ vakantiepa­rk worden, met ruime en vrijstaand­e luxueuze vakantiewo­ningen, op een steenworp van verschille­nde toeristisc­he aantrekkin­gspolen zoals het Terhills Cablepark, het Nationaal Park Hoge Kempen, Elaisa Wellness en Maasmechel­en Village. De ontwikkeli­ng, bouw en financieri­ng van het vakantiere­sort gebeurt door Terhills nv, een dochterven­nootschap van de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM. Het verhuren van de vakantiewo­ningen zijn via een management­contract toegewezen aan Center Parcs. De uitbating van het park wordt een samenwerki­ng tussen Center Parcs en Terhills.

Duurzaam

Het nieuwe recreatiep­ark heeft ook veel aandacht voor duurzaamhe­id. Zo worden de villa’s verwarmd met warmtepomp­en en worden voor het transport zo veel mogelijk elektrisch­e fietsen, bootjes en shuttles ingezet. Er komt ook nog een drijvend zonnepanel­enpark dat de groene elektricit­eit gaat leveren. “We maken ons sterk dat we het park voor de zomer van 2021 kunnen openen”, aldus algemeen directeur Rudy Hulsman van Terhills.

 ?? FOTO RR ?? Donderdag werd de laatste villa gemonteerd.
FOTO RR Donderdag werd de laatste villa gemonteerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium