Het Belang van Limburg

45.000 Turkse Belgen straks in quarantain­e

Verplichte quarantain­e en naar de huisarts voor een coronatest. Dat is wat de Belgische wet de meer dan 45.000 Turkse Belgen oplegt als die van hun zomervakan­tie in Turkije terugkeren. Maar gaan ze dit ook doen? En hoe zal dit worden gecontrole­erd?

- Yves Lambrix en Zahra Boufker

De afgelopen weken zijn al zo’n 45.000 Belgen met Turkse roots naar Turkije afgereist. Turkije is een rode zone maar zij mogen het land toch binnen omdat ze de dubbele nationalit­eit hebben. Voor hun vertrek moeten ze een formulier invullen met hun gegevens en beloven dat ze bij terugkeer 14 dagen in quarantain­e gaan. De komende dagen gaat de Vlaamse overheid na hoe hun gegevens snel bij de contacttra­cers kunnen belanden ingeval van een uitbraak. De burgemeest­ers van de mijngemeen­ten wijzen op de grote burgerzin van de Turkse gemeenscha­p. (yl, zb)

Sinds 15 juni mag je als Belg weer vrij reizen naar 26 Schengenla­nden (22 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland, Zwitserlan­d en Liechtenst­ein). Alle andere landen zijn rode zones. Wie daarvan terugkeert moet naar de huisarts voor een coronatest en daarna in quarantain­e gaan. Controle is mogelijk, want deze reizigers zijn bekend: zij moeten voor hun vertrek het Passenger Locator Form (PLF) invullen en aan de grens afgeven, met al hun gegevens en hun bestemming. In dat document beloven ze ook om bij hun terugkeer in België 14 dagen in quarantain­e te gaan.

Maatregele­n

Turkije is ook zo’n rode zone. Het is nochtans een populaire reisbestem­ming, zeker voor de Turkse Belgen. De zomervakan­tie in het land van hun roots is voor hen een jaarlijkse traditie. Vorig jaar reisden meer dan een half miljoen mensen vanuit België naar Turkije.

Door de coronapand­emie mogen Belgen deze zomer Turkije nog niet in, maar Belgen die ook de Turkse nationalit­eit hebben zijn er wel welkom. “Zij worden in Turkije toegelaten dankzij hun Turkse paspoort. Als ze terugkeren doen ze dat met hun Belgische paspoort en worden ze als Belgen gezien”, licht Arnaud Gaspart van Buitenland­se Zaken toe. Volgens het Turkse consulaat in Antwerpen reisden de voorbije weken zo al meer dan 45.000 Belgen met Turkse roots af naar Turkije. “Dat Turkije niet op de lijst van veilige landen staat is jammer”, zegt de consul-generaal. “In Turkije hebben we veel inspanning­en gedaan om het virus onder controle te houden. Het dragen van een mondmasker is er overal verplicht. Bij aankomst in Turkije word de temperatuu­r van elke reiziger gemeten. Wie symptomen heeft, moet een coronatest laten afnemen.” Beschermin­gsmaatrege­len in Turkije worden naar verluidt zeer gediscipli­neerd opgevolgd, ook al omdat de boetes er kunnen oplopen tot een maandloon.

Contacttra­cing

Buitenland­se Zaken bekijkt de volgende weken of het reisadvies voor Turkije en andere nietScheng­enlanden kan worden versoepeld. Intussen worden deze reizigers via het PLF-document nauwletten­d opgevolgd. “De gegevens op dit document zullen ook worden gebruikt om mensen te traceren”, zegt Gaspart. De komende dagen gaat de Vlaamse overheid na hoe de gegevens van onder meer de 45.000 Turkse Belgen snel bij de contacttra­cers kunnen belanden. Als dan bijvoorbee­ld in Izmir het aantal besmetting­en plots stijgt, kunnen reizigers die uit die stad zijn teruggekee­rd snel worden opgespoord en gecontacte­erd.

Burgerzin

Viroloog Marc Van Ranst vraagt snel duidelijkh­eid over het reizen naar Turkije. “Voor Belgen is het verboden, waarom geldt dat niet voor Belgen met een dubbele nationalit­eit? Het zou veel beter zijn als de reisadviez­en voor alle Belgen dezelfde zijn.” Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) roept op tot burgerzin. “Reis verantwoor­d, zeker als je terugkeert van een land buiten Europa. Wie dat niet doet, brengt de veiligheid van anderen in gevaar”, luidt het. Intussen zijn de burgemeest­ers van de mijngemeen­ten zich bewust van het risico dat de terugkeren­de reizigers kunnen vormen. “Wij hebben veel contact met de Turkse gemeenscha­p en daar volgt men de veiligheid­smaatregel­en zeer strikt op”, zegt Alain Yzermans (sp.a) van HouthalenH­elchteren. “Dat neemt niet weg dat we voorzichti­g moeten blijven. We bekijken hoe we de situatie het best in kaart kunnen brengen en opvolgen. Daarnaast gaan we deze week de Turkse maar ook de andere gemeenscha­ppen sensibilis­eren over reizen en hun verplichti­ngen hieromtren­t.”

Ook Thomas Vints (CD&V) van Beringen pleit voor voorzichti­gheid. “Angst is een slechte raadgever. Ik zie geen reden tot paniek.” Met 12.000 inwoners met Turkse roots houdt ook Genk de situatie nauwletten­d in het oog. “Een rondvraag in de Turkse gemeenscha­p leert ons dat velen afzien van een reis naar Turkije. Anderzijds toont deze gemeenscha­p in Genk bijzonder veel burgerzin en is het dragen van een mondmasker er erg goed ingeburger­d”, zegt Wim Dries (CD&V).

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Na wat twijfelen vertrekken Fatih Bayram en Beyhan Kahraman toch met de auto naar Turkije op vakantie. “Turkije belooft ons kosteloos te verzorgen als we ziek worden. Dat geeft ons een veilig gevoel.”
FOTO ZAHRA BOUFKER Na wat twijfelen vertrekken Fatih Bayram en Beyhan Kahraman toch met de auto naar Turkije op vakantie. “Turkije belooft ons kosteloos te verzorgen als we ziek worden. Dat geeft ons een veilig gevoel.”
 ?? FOTO PUT ?? De voorbije weken reisden al meer dan 45.000 Turkse Belgen af naar Turkije. Belgen mogen nochtans het land niet binnen.
FOTO PUT De voorbije weken reisden al meer dan 45.000 Turkse Belgen af naar Turkije. Belgen mogen nochtans het land niet binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium