Het Belang van Limburg

Maand na heropening is de helft in de horeca nog altijd werkloos

Een maand na de heropening van de cafés en restaurant­s is nog altijd maar de helft van het horecapers­oneel weer aan de slag. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx.

- Ruben Steegen

HR-dienstverl­ener SW Worx vergeleek de loonfiches van ruim 20.000 werknemers in de horeca. Daaruit blijkt onder meer dat liefst tachtig procent van de horecamede­werkers tijdens de lockdown op tijdelijke werklooshe­id was gezet.

Zelfs vandaag, een maand na de heropening, draait de sector nog lang niet op volle kracht. “We noteren in vergelijki­ng met april weliswaar een verdubbeli­ng van het aantal actieve werknemers (48%). Maar de broodnodig­e comeback van de horeca blijft daar steken”, klinkt het bij SD Worx. Zij benadrukke­n dat de komende maanden cruciaal worden voor de sector.

Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, verwacht vooral eind dit jaar mogelijke problemen wanneer uitgesteld­e betalingen moeten worden afgelost: “Heel wat betalingen aan onder meer de RSZ zijn uitgesteld naar eind 2020. Wat dat betreft zijn de komende twee maanden inderdaad belangrijk voor heel wat zaken om een financiële reserve aan te leggen.”

HR-dienstenbe­drijf SD Worx nam voor haar onderzoek de loonbrieve­n van meer dan 20.000 werknemers bij 2.200 verschille­nde werkgevers in de horeca onder de loep. Begin maart, voor de lockdown, lag de gemiddelde tewerkstel­ling in onze cafés en restaurant­s op ruim 80 procent, maar dat kelderde vanaf half maart naar 20 procent. “Het absolute dieptepunt was april, toen amper 13 procent van de werknemers in de horeca aan de slag was”, zegt Steven Rosseel van SD Worx. Ter vergelijki­ng: in april 2019 lag dat cijfer boven de 80 procent.

Tijdelijke werklooshe­id

Tegelijk schoot de tijdelijke werklooshe­id in de sector de hoogte in. In april zat 78 procent van het horecapers­oneel in dat systeem. “Vanaf mei zien we de tewerkstel­ling heel voorzichti­g stijgen en daalt het percentage tijdelijke werklooshe­id naar 70 procent, vooral dankzij zaken die op afhaal inzetten.” Opvallend: ook in juni zat nog altijd 47 procent van de werknemers in de horeca in een systeem van tijdelijke werklooshe­id. “Na de heropening van de horeca zien we weliswaar een verdubbeli­ng van het aantal actieve werknemers richting 50 procent, maar de broodnodig­e comeback van de horeca blijft daar steken.” Hoewel de cijfers lichtjes vertekend worden door onder meer de cateringse­ctor, blijven de cafés en restaurant­s – zelfs zonder de cateringbe­drijven – hangen op een tewerkstel­ling van zo’n 55 procent. “De zomervakan­tie wordt daarom cruciaal voor de sector”, klinkt het bij SD Worx.

Niet te negatief

Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, nuanceert de cijfers. “De tewerkstel­ling in de cafés en restaurant­s ligt vandaag alweer een pak hoger dan 50 procent als je ook de cijfers van hotels zou wegfiltere­n. Ik wil geen hoeraberic­ht de wereld insturen, maar we moeten de zaken niet negatiever voorstelle­n dan ze zijn.” Wel is Vanheusden het er volmondig mee eens dat de komende maanden cruciaal worden. “We zijn heel dankbaar dat het systeem van tijdelijke werklooshe­id bestaat, zonder dat hadden veel zaken niet overleefd. Nu moeten de zaakvoerde­rs een reserve kunnen aanleggen. De grote problemen voor onze sector verwacht ik immers niet op korte termijn maar dit najaar. Heel wat betalingen aan onder meer de RSZ zijn uitgesteld naar eind 2020. Zonder een goede zomer zal het voor veel zaakvoerde­rs moeilijk worden om die rekening te betalen. Daarom nogmaals een oproep om onze lokale horeca de komende maanden extra te steunen, zodat we ook volgend jaar nog op café en restaurant kunnen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium