Het Belang van Limburg

Liberalen wuiven dreigement van De Wever over abortuswet weg

Als de liberalen groen licht geven voor de versoepeli­ng van de “schandelij­ke” abortuswet, moeten ze niet meer op N-VA rekenen om mee een regering te vormen, aldus Bart De Wever. Open Vld en MR zijn niet onder de indruk.

- Yves Lambrix

Sinds 1990 is abortus in ons land toegestaan tot 12 weken. Enkel bij gevaar voor de gezondheid van de moeder of als het ongeboren kind ongeneesli­jk ziek is, kan het later. Mede dankzij betaalbare, toegankeli­jke anticoncep­tie is het aantal abortussen gedaald, tot 17.000 in 2017. In bijna de helft van de gevallen gebruikte de vrouw geen anticoncep­tie en was dat de oorzaak van de ongewenste zwangersch­ap.

In de Kamer ligt nu een tekst klaar om de abortuswet te versoepele­n: het zou mogelijk worden tot 18 weken, de verplichte bedenktijd zou verlaagd worden van zes naar twee dagen en abortus zou uit de strafwet worden gehaald. Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen, Ecolo, PVDA-PTB en DéFI steunen de versoepeli­ng. Met 89 zetels hebben ze hiervoor in de Kamer een meerderhei­d.

Forcing van De Wever

CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn fel gekant tegen een versoepeli­ng van de abortuswet. CD&V-voorzitter en ‘derde koning’ Joachim Coens dreigzonac­oalitie de er vorige week mee de handdoek in de formatieri­ng te gooien als het abortusdos­sier zou worden goedgekeur­d. Coens wil ethische kwesties bespreken binnen het kader van een regeringsv­orming. Door een extra amendement in te dienen en daarvoor nog eens advies te vragen aan de Raad van State – de derde keer al – werd de stemming op een weinig elegante wijze uitgesteld. Onverwacht vroeg kwam de Raad van State vrijdag al met zijn positief advies. Daarmee gaf ze aan dat het welletjes is geweest en dat de politiek haar verantwoor­delijkheid maar eens moet nemen.

Maar nu voert ook N-VA de druk op om niet te stemmen. “Als partijen op de groene knop drukken voor een wet die ik echt schandelij­k vind, wordt het erg moeilijk om met diezelfde partijen de volgende dag te doen alsof er niks is gebeurd”, zei voorzitter Bart De Wever dit weekend. “Als die partijen elkaar zo geweldig vinden dat ze op die basis een regering kunnen vormen, dan moeten ze dat maar doen. Dat zal een regering zijn die in Vlaanderen nul komma nul draagvlak heeft.”

Niet onder de indruk

Met deze forse uitspraak zet De Wever de formatiepo­ging van de ‘drie koningen’ onder zware druk. Zoals bekend willen partijvoor­zitters Egbert Lachaert (Open Vld), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) de Ari(Open Vld, MR, CD&V, cdH, N-VA en sp.a) smeden. Die zou met 76 zetels op 150 een nipte meerderhei­d hebben. Maar de versoepeli­ng van de abortuswet drijft een wig tussen de Arizona-partijen. MR-voorzitter Bouchez reageerde opvallend relaxed op het dreigement van De Wever. “Laten we niet te veel onder de indruk zijn van dergelijke uitspraken. Het is tijd om te stemmen over de abortuswet”, zei hij gisteren. En de Vlaamse liberalen volgen Bouchez hierin, klinkt het bij Vincent Van Quickenbor­ne, fractielei­der voor Open Vld in de Kamer. MR en Open vld zijn in theorie voor een versoepeli­ng, maar laten hun parlements­leden in ethische kwesties vrij om te stemmen.

Wat nu?

Na het advies van de Raad van State vroeg de PS vrijdag meteen aan Kamervoorz­itter Patrick Dewael (Open Vld) om de versoepeli­ng van de abortuswet op de agenda te zetten. De Conferenti­e van voorzitter­s moet hier woensdag (bij concensus) over beslissen. De stemming over de abortuswet zal cruciaal zijn voor de verdere formatiege­sprekken. Deze week weten we of De Wevers dreigement­en en de weerstand van CD&V zwaar genoeg wegen, en of de Arizonapis­te alsnog kans op slagen heeft. Wat er ook van zij, Vlaams Belang wil dat het Vlaams Parlement een belangenco­nflict inroept tegen het federale wetsvoorst­el dat de abortuswet versoepelt. Zo’n belangenco­nflict zou de verdere behandelin­g van het voorstel in de Kamer opschorten. Om het te kunnen inroepen, moet drie vierde van het Vlaams Parlement akkoord gaan. Quod non dus.

“Als partijen op de groene knop drukken voor een wet die ik echt schandelij­k vind,

wordt het erg moeilijk om met die partijen de volgende dag te doen alsof er niks

is gebeurd”

Bart De Wever (N-VA) “Laten we niet te veel onder de indruk zijn van dergelijke

uitspraken. Het is tijd om te stemmen

over de abortuswet”

Georges-Louis Bouchez (MR)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium