Het Belang van Limburg

Historisch apothekers­huis op Markt wordt Grand Café

- Zahra Boufker

De Beringse Markt krijgt na de herinricht­ing een compleet nieuw uitzicht. Eind vorige week werd het licht op groen gezet voor de bouw van 95 appartemen­ten op de plaats van het oude stadhuis. Verrassend is dat het historisch­e apotheekge­bouw wordt omgevormd tot een Grand Café.

Fase 2 van de herinricht­ing van de Markt in het centrum van Beringen start in augustus. “Deze werken zouden begin volgend jaar klaar moeten zijn. Daarna kan het marktplein zelf worden aangepakt”, zegt schepen van Openbare Werken Jean Vanhees (CD&V). Het stadsbestu­ur wil de herinricht­ing van de Markt en de omliggende straten klaar hebben voor de opening van het nieuwe stadhuis. De stad Beringen laat de werken gefaseerd uitvoeren zodat de hinder wordt beperkt en de toegankeli­jkheid voor de handelaars en bewoners maximaal kan worden gegarandee­rd. “Nadat in de eerste fase de Graaf Van Loonstraat werd aangepakt, starten we in augustus met fase 2. Daarin wordt gewerkt in de Koolmijnla­an, de Collegestr­aat en de noordzijde van de Markt tot aan het kruispunt met de Hoogstraat-Brouwersst­raat”, legt schepen Vanhees uit. “Over heel dat traject wordt een nieuwe riolering gelegd. De bestaande verharding wordt volledig opgebroken. Er komt een rijweg in geelkleuri­g beton, met parkeervak­ken, 25 bomen en nieuwe stoepen in natuurstee­n.” Tijdens deze werken blijft de Markt toegankeli­jk vanuit de Hasseltses­teenweg. Parkeren kan tijdens deze fase op de tijdelijke parking van de VTI-site, aan De Step, op de Hasseltses­teenweg, maar ook in de Onze-LieveVrouw­straat en de Hoogstraat. De werken beginnen bij de aansluitin­g van de Koolmijnla­an met de August Cuppensstr­aat en verplaatse­n zich richting Markt. In de volgende fase zal het marktplein zelf worden aangepakt. “Onder voorbehoud van het weer zou fase 2 in het begin van 2021 moeten klaar zijn, zodat fase 3 kan starten”, aldus schepen Vanhees. “Aangezien de hele weg wordt opgebroken, zal het autoverkee­r tijdens de werken moeten worden omgeleid.”

Project M.

Blikvanger op die nieuwe Markt wordt Project M. De verkavelin­gsvergunni­ng voor de bouw van 95 appartemen­ten en een handelsrui­mte werd eind vorige week goedgekeur­d. Project M. bestaat uit 3 gebouwen. Residentie Markant komt op de plaats van het oude stadhuis en omvat 12 appartemen­ten. Daarnaast komen aan de achterkant van het nieuwe stadhuis, langs de Graaf van Loonstraat, nog twee appartemen­tsgebouwen die uitkijken op een groen plein. Residentie Mayor krijgt 28 appartemen­ten en residentie Maison krijgt er 55. Er komt ook een ondergrond­se parking voor bewoners en bezoekers.

Het historisch­e apotheekge­bouw, langs de kerk, krijgt een publieksfu­nctie. Hierin komt een Grand

Café. Het huidige apotheekge­bouw staat op de lijst van bouwkundig erfgoed en mag niet worden afgebroken. De apotheek zal verhuizen naar een gelijkvloe­rs pand in residentie Markant.

Levende gevel

“Met dit bouwprojec­t en de heraanleg van de markt krijgt Beringen een karaktervo­l stadscentr­um”, besluit schepen van Stadsontwi­kkeling Patrick Witters. “Residentie Markant zal een centrale plaats innemen met een opvallende gevel, waar groene klimplante­n als regenketti­ngen omhoog reiken. Deze levende gevel zorgt ervoor dat het uitzicht mee evolueert met de seizoenen.” Volgens immokantoo­r Marc Swevers dat instaat voor de verkoop, zullen de appartemen­ten begin 2022 klaar zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Blikvanger op het nieuwe markplein wordt Residentie Markant. Dit gebouw krijgt een levende gevel die mee evolueert met de seizoenen.
FOTO RR Blikvanger op het nieuwe markplein wordt Residentie Markant. Dit gebouw krijgt een levende gevel die mee evolueert met de seizoenen.
 ?? FOTO ZB ?? Na de herinricht­ing van de Markt krijgt de oude apotheek een nieuwe bestemming als Grand Café.
FOTO ZB Na de herinricht­ing van de Markt krijgt de oude apotheek een nieuwe bestemming als Grand Café.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium