Het Belang van Limburg

Abortus-oekaze

- Reacties: dekern@hbvl.be

Uitgereken­d op de Vlaamse feestdag heeft Bart De Wever zich, na weken van radiostilt­e, opnieuw laten gelden. En hoe! Met een heuse oekaze waarschuwt de N-VA-voorzitter Open Vld en MR dat hij zich terugtrekt uit de formatiege­sprekken als zij donderdag de versoepeli­ng van de abortuswet in de Kamer mee goedkeuren. Zoals bekend willen liberalen, socialiste­n, groenen, PVDA/ PTB en DéFI zwangersch­apsonderbr­eking tot 18 weken zwangersch­ap mogelijk maken (nu 12), de verplichte bedenktijd verlagen van zes naar twee dagen, en abortus zelf uit de strafwet halen.

Net als CD&V zijn ook de Vlaams-nationalis­ten om verschille­nde redenen tegen de versoepeli­ng van de abortuswet. Zo zou daar te weinig over gedebattee­rd zijn. Quod non, want dat gebeurde twee jaar geleden in drie hoorzittin­gen met 20 experten wel degelijk. Voorstande­rs zouden de 500 Belgische vrouwen die elk jaar naar Nederland trekken omdat abortus daar tot 22 weken mogelijk is “in de statistiek­en willen doen verdwijnen”. Voorts zou abortus op 18 weken volgens N-VA meer complicati­es inhouden dan op 12 weken, al bevestigen experten dit niet. N-VA-Kamerlid Valerie van Peel meent voorts dat alle strafbepal­ingen wegvallen, tenzij voor mannen die zich tegen een abortus van hun partner blijven verzetten. Met de inkorting van de bedenktijd naar twee dagen zou je abortus uit een opwelling ook makkelijke­r toelaten. Er zou ook een groot ethisch verschil zijn tussen een foetus van 12 weken en een van 18 weken. Nochtans is bewezen dat een foetus pas na 22 weken levensvatb­aar is en pas na 30 weken bewuste gewaarword­ingen heeft. En dan zouden we Bart De Wevers argument nog vergeten dat vrouwen sneller abortus zouden plegen omdat ze zwanger zijn van een meisje maar liever een jongen willen. Alsof Vlaanderen het nieuwe China is? Neen, volgens N-VA dient de versoepeli­ng van de abortuswet enkel om België tot een van de meest progressie­ve landen van Europa te bombardere­n.

Nadat het abortusdos­sier jarenlang door de CD&V werd geblokkeer­d, voelt ook N-VA zich geroepen om het geweten van dit land te spelen. Nu de Kamer min of meer vrij spel krijgt, heet het plots dat alles overhaast, ongeïnform­eerd en ondoordach­t wordt beslist, en dat hiervoor in Vlaanderen geen draagvlak bestaat. Dat de partij die decenniala­ng aanklaagt dat een minderheid in dit land haar wil systematis­ch oplegt aan een meerderhei­d, plots een bom onder de formatie legt en het parlement wil beletten om ten volle haar rol te spelen, getuigt van platte politiek. Tenzij het parlement in een democratie zijn werk niet meer mag doen, natuurlijk?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium