Het Belang van Limburg

Verlies biodiversi­teit brengt tot vier keer meer economisch­e schade toe

- Jan Bex

van een studie van de UHasselt,

STUDIE UHASSELT HASSELT

Welke waarde heeft een woudaap? Een schrijvert­je? Een gele anemoon? “In economisch­e termen uitgedrukt zijn er voor de mens producten of goederen die geen marktprijs hebben, zoals zuivere lucht. Of dieren- en plantensoo­rten. Toch hebben die een waarde voor de mens”, zegt milieu-econoom Robert Malina, promotor van dit onderzoek en directeur

Dat is de conclusie van het Centrum voor Milieukund­e van de UHasselt. Om die waarden te bepalen, bevragen wetenschap­pers sinds veertig jaar wat biodiversi­teitsbesch­erming voor eenieder waard is. Doctoraats­onderzoeke­r Anne Nobel van de UHasselt onderzocht met collega’s 62 dergelijke studies wereldwijd. Daarin werden mensen gevraagd hoeveel ze bereid waren te betalen voor het behoud van biodiversi­teit zoals habitats, diersoorte­n en ecosysteme­n. “De conclusie is dat mensen bereid zijn meer te betalen voor verlies aan biodiversi­teit als de oorzaak de mens is en niet de natuur zelf.”

Uit de analyse van de UHasselt, samen met een Australisc­he en Canadese universite­it, blijkt dat mensen 0,2 tot 0,4 procent van het Bruto Binnenland­s Product (BBP) per persoon per jaar daarvoor willen betalen. “Terwijl de huidige klimaatsch­ademodelle­n uitgaan van 0,1 procent”, zegt Malina. “Wij zeggen dus dat de huidige klimaatsch­ademodelle­n de economisch­e schade onderschat­ten. Die ligt twee tot vier keer hoger.”

Klimaatrap­port 2022

In het totaal zou de globale economisch­e schade door klimaatver­andering jaarlijks 0,2 tot 2 procent van het BBP per jaar bedragen. Dat is het cijfer dat het Intergover­nmental Panel on Climat Change (IPCC) van de Verenigde Naties in haar rapport van 2014 vooropstel­de als de temperatuu­r tegen 2075 zou stijgen met 2,5 graden. “Met deze nieuwe bevindinge­n betekent dit dat de totale klimaatsch­ade, waarvan de terugloop van de biodiversi­teit een deel is, ook hoger zal zijn. En dat duurzame economisch­e modellen misschien wel kosteneffe­ctief zijn”, aldus Malina. De studie wordt maandag gepublicee­rd in het gezaghebbe­nde ‘Environmen­tal Research Letters’, gemaakt om het klimaatpan­el van de VN te informeren. “Ik ben ervan overtuigd dat wat wij nu publiceren, zal meegenomen worden in de deliberati­e voor het zesde klimaatrap­port van het IPCC. Dat zal in 2022 uitkomen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Robert Malina van de UHasselt leidde de internatio­nale studie.
FOTO RAYMOND LEMMENS Robert Malina van de UHasselt leidde de internatio­nale studie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium