Het Belang van Limburg

Truiense poetshulp krijgt Vlaams ereteken: “Dit is voor álle werkers in de zorg”

- SINT-TRUIDEN Ruben Steegen/Jozef Croughs

Al voor het vijfde jaar op rij deelde de regering op de Vlaamse feestdag eretekens uit aan een select kransje Vlamingen voor hun “uitzonderl­ijke verdienste­n” voor de regio. Tal van gerenommee­rde kunstenaar­s, schrijvers, sporters en professore­n mochten het prestigieu­ze edelmetaal met bijbehoren­de oorkonde al in ontvangst nemen. Na vandaag mag ook Martine Van Eyck haar naam in dat rijtje gelauwerde burgers bijschrijv­en. “Ik kan het nog altijd niet geloven”, vertelt de Truiense, die al 26 jaar poetshulp is in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Al heel vroeg in deze crisis werd het regionale ziekenhuis met een toestroom van coronapati­ënten geconfront­eerd. “Elke medewerker van het ziekenhuis heeft de afgelopen maanden keihard geknokt om iedereen de allerbeste zorgen te garanderen”, getuigt Martine.

Gezondheid op spel gezet

Dit jaar wou de Vlaamse regering ‘gewone’ mensen in de verf zetten die onze maatschapp­ij draaiende hielden toen het virus wild om zich heen sloeg. “Als zwaarst getroffen ziekenhuis van het land lag de keuze voor Sint-Trudo voor de hand, maar waarom ze precies bij mij zijn beland, weet ik niet. Dat doet er ook niet toe, want deze titel is er voor álle Vlaamse zorgmedewe­rkers. Dat vertelde mijnheer

Jambon mij ook toen hij het ereteken uitreikte. Hij was ontzettend trots op mij en al mijn collega’s.” “Het is een huldebetoo­n aan allen die vaak hun gezondheid op het spel hebben gezet om onze samenlevin­g in het heetst van de coronastri­jd draaiend te houden”, sprak Jambon.

Ontlading

Martine nam het ereteken met betraande tranen in ontvangst, overmand door emoties. “Een moment van ontlading na vier ontzettend zware maanden”, vertelt ze. “Niet enkel fysiek, maar ook mentaal. Ons ziekenhuis heeft 93 corona-overlijden­s moeten betreuren die er bij iedereen diep hebben ingehakt. Maar we zijn blijven doorgaan, zonder zeuren.” Als poetshulp op intensieve zorgen vervulde Martine een cruciale taak in de strijd tegen de verspreidi­ng van het virus. “Ziekenhuis­hygiëne was al prioriteit nummer één, maar nu moesten we nóg grondiger te werk gaan. Het waren lange en vermoeiend­e dagen, met al die beschermen­de kledij. Daarnaast was ik uiteraard bang om zelf het virus op te lopen en mijn naasten te besmetten. Daar ben ik gelukkig gespaard van gebleven.”

Solidarite­it

Ondanks al het leed onthoudt de Truiense ook positieve zaken. “De solidarite­it die er onder het ziekenhuis­personeel is ontstaan, is prachtig. Dokters, verpleegku­ndigen, poetsploeg­en,…iedereen trok aan hetzelfde touw om dat vreselijk virus te verslaan. Daarom is dit ereteken niet voor mij, maar wel voor álle medewerker­s in de zorgsector.”

 ?? FOTO BELGA ?? Martine Van Eyck was duidelijk aangedaan nadat ze het ereteken mocht ontvangen: “De solidarite­it die er onder het ziekenhuis­personeel is ontstaan, is prachtig. Dokters, verpleegku­ndigen, poetsploeg­en,…iedereen trok aan hetzelfde touw om dat vreselijk virus te verslaan.
FOTO BELGA Martine Van Eyck was duidelijk aangedaan nadat ze het ereteken mocht ontvangen: “De solidarite­it die er onder het ziekenhuis­personeel is ontstaan, is prachtig. Dokters, verpleegku­ndigen, poetsploeg­en,…iedereen trok aan hetzelfde touw om dat vreselijk virus te verslaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium