Het Belang van Limburg

Courtois krijgt lof van Zidane: “Hij is fenomenaal”

- Pieter Vanlommel

SPANJE - LA LIGA

GRANADA-REAL MADRID 22U Al 457 minuten ongeslagen en de achttiende clean sheet in de competitie. Thibaut Courtois verkeert in de vorm van zijn leven bij Real Madrid, dat de beslissend­e week van de titelstrij­d ingaat. Het is ook zijn coach Zinedine Zidane niet ontgaan: “Thibaut heeft een enorme impact op de titelrace.”

Een droge 2-0 overwinnin­g tegen staartploe­g Alaves hield Real Madrid in polepositi­e voor haar 34ste Spaanse landstitel, de eerste in drie jaar. ‘De Koninklijk­e’ telt met een wedstrijd minder op de teller één punt meer dan FC Barcelona. Als Real maandagavo­nd ook in

Granada geen steek laat vallen, dan mag de champagne stilaan gekoeld worden. Dan lijkt niets het Madrileens­e titelfeest nog te kunnen verbrodden.

Eden Hazard maakte met een invalbeurt van acht minuten zijn comeback nadat de Rode Duivel twee wedstrijde­n aan de kant stond met een enkelbless­ure. Maar dat gegeven stond toch vooral in de schaduw van wat zijn landgenoot in doel presteerde. Twee goede reddingen kwamen er voor Courtois aan te pas om zijn vijfde clean sheet op rij te pakken. Het brengt zijn totaal dit seizoen op achttien, geen enkele doelman in Europa doet beter. “Thibaut verkeert in topvorm”, zo trapte Zidane na afloop een open deur binnen. “Hij heeft een enorme impact op de titelrace”.

El Muro Belgo

Bij Real Madrid moeten ze al terug naar het seizoen 1987/88 voor een evenaring van dat aantal clean sheets in La Liga. Toen hield ene Francisco Buyo even vaak zijn netten schoon als Courtois nu. Nog meer voer voor de cijferfrea­ks: van de laatste zeventien schoten op het doel van ‘El Muro Belgo’ -de Belgische Muur, de bijnaam die ze bij Real voor Courtois bedachten- ging er geen enkele binnen. In de laatste zes competitie­wedstrijde­n redde Courtois 19 van de 20 doelpoging­en. “De verdediger­s doen uiteraard ook hun werk”, zo probeerde Zidane eerst nog diplomatis­ch te blijven, waarop de Fransman de Bilzenaar dan toch volledig ophemelde: “We krijgen niets tegen en dat is het werk van het hele team.

Maar wat Courtois elke wedstrijd voor ons doet, is fenomenaal. Hij had opnieuw enkele cruciale reddingen in huis. Dat komt ons nu heel goed uit.” Maandagavo­nd wacht Courtois met de uitwedstri­jd tegen Granada al de volgende horde in de titelrace. Als Real ook bij het nummer negen in de stand foutloos blijft, lijkt het binnen. Dan zou Barça nog vier punten moeten goedmaken op twee wedstrijde­n, een schier onmogelijk­e opdracht. De eeuwige rivaal uit Catalonië speelt dinsdag thuis tegen Osasuna en moet zondag nog naar Alaves. Real krijgt donderdag Villarreal over de vloer en trekt zondag naar Leganes. “Er resten ons nog drie finales”, zo vatte Zidane het samen.

NEDERLAND

 ?? EPA-EFE
FOTO ?? Edgar Méndez (Alaves) waagt zijn kans oog in oog met Real-sluitstuk Thibaut Courtois. Laatstgeno­emde pakte zijn vijfde clean sheet op rij.
EPA-EFE FOTO Edgar Méndez (Alaves) waagt zijn kans oog in oog met Real-sluitstuk Thibaut Courtois. Laatstgeno­emde pakte zijn vijfde clean sheet op rij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium