Het Belang van Limburg

Lewis Hamilton ongenaakba­ar

-

Meer dan een seconde voorsprong na afloop van de doornatte kwalificat­ies, blitzstart en 71 ronden lang foutloos: Lewis Hamilton presteerde als vanouds. De Brit heeft nu in heel zijn carrière, 14 seizoenen lang, ieder jaar minstens één race gewonnen. Enig minpuntje nog: door zijn tegenvalle­nde prestatie uit de openingsra­ce moet Hamilton de leiding in de WK-tussenstan­d wel nog aan Mercedeste­ammaat Valtteri Bottas laten. Het lijkt echter slechts een kwestie van tijd vooraleer de Fin, die zondag pas in de slotfase en met veel moeite Max Verstappen de tweede plaats wist te ontfutsele­n, daar onttroond wordt.

Achter Verstappen tikte de tweede Red Bull van Alex Albon als vierde aan, Lando Norris sleepte na indrukwekk­ende slotronden nog een vijfde plaats uit de brand. Zo blijft de jonge McLaren-rijder verrassend derde in de WK-tussenstan­d.

Geen spankracht

Dat slotoffens­ief van Norris was ongeveer het enige echt interessan­te kijkvoer van de tweede race van het seizoen. Voor het overige bevestigde de Grosser Preis der Steiermark immers wat door nogal wat specialist­en werd gevreesd: voor de spankracht van de race is het geen goed idee om twee wedstrijde­n na elkaar op hetzelfde circuit te houden.

Ieder team kon zich immers op de gegevens van de week voordien baseren om op die manier zo goed als het maximum uit de wagen te halen. Bovendien kenden ze nu de gevaren van het circuit. Zo vermeed iedereen de harde boordstene­n, waardoor veel minder opgaves werden genoteerd. Dat zorgde voor een voorspelba­re hiërarchie, met het team met het grootste potentieel - Mercedes - voorop. De uitgeregen­de kwalificat­ies zorgden ervoor dat die waardeverh­oudingen op de startgrid nog een beetje werden overhoop gegooid, maar in de race viel alles snel in de te verwachten plooi. Ook de einduitsla­g bevestigt dat. Bij nogal wat teams finishten beide wagens vlak bij elkaar in de buurt. Dat was het geval voor Mercedes, Red Bull Racing, Racing Point, Haas en Williams.

Andere lay-out

Valt zoiets te vermijden? Het idee van een omgekeerde startgrid voor de tweede race werd even overwogen, maar dan toch afgeschote­n, wegens sportief te veel bij het haar getrokken. Een andere optie is om op hetzelfde circuit een verschille­nde lay-out uit te tekenen. In Silverston­e, waar begin augustus twee races worden afgewerkt, lijkt zoiets onmogelijk, maar voor potentiële seizoensaf­sluiters Bahrein en Abu Dhabi zou dat wel kunnen. Het valt te hopen dat dit ook gebeurt, anders wordt het wel heel moeilijk om Lewis Hamilton van een zevende wereldtite­l te houden.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Hamilton maakte een statement tegen racisme na zijn zege.
FOTO EPA-EFE Hamilton maakte een statement tegen racisme na zijn zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium