Het Belang van Limburg

Hevige brand in kippenkraa­m op zaterdagma­rkt in Neerpelt

-

Zaterdagoc­htend is brand uitgebroke­n in een kippenkraa­m tijdens het opbouwen van de zaterdagma­rkt in Neerpelt. De vlammen sloegen door het dak. Er werd niemand gewond. Een personeels­lid dat rook binnen kreeg, werd wel voor controle overgebrac­ht naar het ziekenhuis. De brandweer had het vuur snel onder controle. De markt is zoals gepland kunnen starten.

De kippenkraa­m had zich rond 8 uur al opgesteld aan het marktplein in het Neerpeltse centrum toen het plots misliep, een uur voor de markt zou openen. Een spit vatte vuur en volgens andere marktkrame­rs schoten al snel vlammen door het dak. De twee personeels­leden reageerden snel. Eén van hen kroop op de kraam en spoot een zevental brandbluss­ers leeg om het vuur te bedwingen. Hij kreeg heel wat rook binnen en werd later voor controle met de ziekenwage­n overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Ook andere marktkrame­rs schoten te hulp. Bezoekers waren op dat moment nog niet aanwezig op de markt. Ondertusse­n waren ook de hulpdienst­en verwittigd en kwam de brandweer van hulpverlen­ingszone Noord-Limburg snel ter plaatse. “Ons eerste werk was het dak openhalen van de kraam”, vertelt brandweerk­apitein Pieter Blommé.“Het vuur had zich immers al verspreid tussen de dakplaten en zat in de isolatie.”

De brandweer had de vlammen snel onder controle, al verliep het blussen niet evident. Niet lang na het aansluiten op de brandkraan, brak immers aan de andere kant van het marktplein in de Broesvelds­traat de waterleidi­ng. Dit kan gebeuren door een groot drukversch­il dat plots optreedt tijdens bluswerken. Hierdoor zat de buurt een tijdlang zonder water en moest een technische ploeg van De Watergroep ter plaatse komen.

Miserie

De kraam van de firma ‘Kip aan’t Spit’ uit Halen liep aanzienlij­ke schade op, vooral aan het dak. In hoeverre ze kan hersteld worden, zal nog moeten blijken. “Een van onze zeven wagens zijn we op deze manier zeker voor een poos kwijt en dat betekent toch meteen een reeks markten waar we voorlopig niet meer zullen kunnen staan”, vertelt Thalissa Janssens van de firma. “Het is de tweede keer op korte tijd dat we met pech worden geconfront­eerd. Enkele weken geleden hadden we ook een brand in onze hangar. Sinds de heropstart na de lockdown hebben we eigenlijk vooral miserie gehad.” De zaterdagma­rkt in Neerpelt is na het incident zoals gepland van start kunnen gaan. De getroffen kraam werd later weggetakel­d.

 ?? FOTO GVB ?? Bij het opbouwen van de markt brak plots brand uit in deze kippenkraa­m. Niemand raakte gewond.
FOTO GVB Bij het opbouwen van de markt brak plots brand uit in deze kippenkraa­m. Niemand raakte gewond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium