Het Belang van Limburg

Laatste Rotary-studente vliegt vandaag terug naar States

- Dirk Jacobs

Ik begrijp niet dat

jullie zo op het openbaar vervoer foeteren. Je geraakt

overal.

Catherine Halley

uitwisseli­ngsstudent­e

Vandaag vliegt Catherine Halley (18) naar Minneapoli­s in de VS. Na een bewogen jaar in België reist ze terug naar huis. ‘Black Lives Matter’ beleefde ze als 17-jarige vanuit België en ook de hele coronacris­is maakte ze ver van huis door. Maar daar koos ze bewust voor.

Catherine is de laatste van een dertigtal leerlingen die via Rotary in ons land kwamen studeren. Het gros is meteen vertrokken toen de coronacris­is losbarstte maar Catherine koos er bewust voor om in ons land te blijven. “Mijn ouders stonden er wat sceptisch tegenover want misschien zou ik zelfs langer moeten blijven. Maar mij deerde dat niet zo. Ik voelde me binnen mijn gastgezin bijzonder veilig en dat gaf de doorslag.

Naast het gegeven dat ik het schooljaar absoluut wilde afronden omdat ik doodgraag naar de unief wil in september. Ik ben benieuwd hoe dat in de States zal verlopen. Winkels zullen er alleszins minder open zijn dan hier.”

Nederlands

“Corona was natuurlijk vervelend omdat ik plots niet meer naar het Atlascolle­ge, waar ik de kunstricht­ing volgde, kon en alle contact wegviel. Bovendien waren de online lessen geen evidentie voor mij. Ik miste mijn vrienden en de leerkracht­en omdat ik online moeilijker vragen kon stellen. De communicat­ie viel een stukje weg. Maar er kwam ook veel tijd vrij. Ik heb mijn Nederlands verder bijgespijk­erd en in april heb ik beslist van nog alleen Nederlands te spreken in mijn gastgezin. Jullie hebben best een moeilijke taal, maar ik trek mijn plan. Toen het weer kon, zijn we steden gaan bezoeken. Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven en de Ardennen. Hoe mooi allemaal. Hasselt trouwens ook. Bij Rotary wisselen we om de vier maanden van gastgezin. Ik heb in Diepenbeek, Zonhoven en Hasselt gewoond. De Maten en De Teut, ik ken het allemaal. Ik ben echt verliefd op dit land en durf gerust te zeggen dat dit mijn thuis blijft.”

George Floyd

Maar in haar Amerikaans­e thuisstad ging het flink mis toen George Floyd stierf. “Ik was enorm verrast dat het zo snel de wereld rondging en nog meer over welke gevoelens het hier losmaakte. Super vond ik dat. Gelijkheid vind ik absoluut belangrijk maar ik ben toch niet naar de manifestat­ies gegaan. Te corona-gevaarlijk vonden we en dus hebben we geen risico genomen. Via allerlei sociale media volgde ik wel wat er in de States gebeurde. Tegelijk leek Minneapoli­s zo ver weg.”

Speculaas

“Toen Rotary me selecteerd­e, mochten we vijf landen aanduiden. Duitsland en België waren mijn toppers en ik was dan ook dolblij. Nu nog meer. Jullie openbaar vervoer bijvoorbee­ld: je geraakt echt overal met de bus en de trein. Ik begrijp niet dat jullie daar zo op foeteren. En jullie eten. Stoofvlees met frietjes, dat is voor mij het allerlekke­rst. En de kruiden voor speculaas zitten in de valies. Ik heb het plan om minstens één keer per jaar terug te komen naar België. Ik voel me hier zo thuis. In september start ik aan de universite­it van Minnesota een opleiding biochemie, misschien in combinatie met psychologi­e. Wel, ik plan nu al minstens één jaar hier in Hasselt of Leuven te komen studeren. Zeker weten.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Catherine bleef tijdens de coronacris­is in België: “Ik voelde me binnen mijn gastgezin bijzonder veilig en dat gaf de doorslag.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Catherine bleef tijdens de coronacris­is in België: “Ik voelde me binnen mijn gastgezin bijzonder veilig en dat gaf de doorslag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium