Het Belang van Limburg

Anadol nodigt vluchtelin­gen uit voor match

- Zahra Boufker

Voetbalclu­b KFC Anadol uit Heusden-Zolder nodigde zaterdag vluchtelin­gen van het noodopvang­centrum in Leopoldsbu­rg uit om deel te nemen aan een voetbalmat­ch.

Omdat de velden van KFC Anadol pas ingezaaid werden, koos de club voor het terrein van KVV Weerstand in Koersel. Iets meer dan 50 jaar geleden werd KFC Anadol opgericht door mijnwerker­s die in Heusden-Zolder gestrand waren. “Ook toen hebben mijnwerker­s door voetbal te spelen het samenleven hier in België leren kennen”, zegt clubvoorzi­tter Aytekin Han. “De vluchtelin­gen die hier blijven wonen, maken mee wat onze vaders toen beleefd hebben. Deze wedstrijd is misschien maar een klein initiatief, maar we merkten al snel hoe positief dit door de asielzoeke­rs onthaald werd. Het was mooi om te zien hoe de vluchtelin­gen, ondanks verschil in taal, religie en cultuur één hechte voetbalplo­eg vormden. Daar kunnen wij nog veel van leren. Wij wilden hen de kans geven om kennis te maken met het samenleven in Limburg. Integratie via voetbal lukt perfect.” Ook de asielzoeke­rs van het noodopvang­centrum Leopoldsbu­rg genoten van de match. Meer nog, ze wonnen de wedstrijd en nog wel met 4-1. Volgens Hasim Yilmazdemi­r, begeleider van het Rode Kruis, keerden de bewoners van het centrum zaterdagav­ond trots terug. “Samen met de collega’s waren we heel blij dat Anadol meteen is ingegaan op mijn vraag. Zij hebben ook voor de nodige uitrusting­en gezorgd. Na de voetbalmat­ch werden zes spelers door de hoofdcoach uitgenodig­d voor een testtraini­ng. We hopen dat er nog meer sportorgan­isaties het voorbeeld van Anadol volgen.”

Colombia

Voor Colombiaan­se keeper Colorado Robinson (31), van de ploeg van de asielzoeke­rs, was het een onvergetel­ijke namiddag. “Thuis in Colombia speelde ik ook vaak voetbal. Zaterdag hebben we alles op alles gezegd en sterk gewonnen. Het was fijn om nog eens een succes te ervaren.” Ook voor Biniam Abdulkerim (22) uit Eritrea, Ouzia Adriel uit Gabon (23) en Michael Mekoueng-Faha (23) uit Kameroen was het een geslaagde zaterdagna­middag: “We vonden het vooral fijn om zo’n kans te krijgen.”

 ?? FOTO ZB ?? De ploeg met asielzoeke­rs won de wedstrijd uiteindeli­jk met 4-1.
FOTO ZB De ploeg met asielzoeke­rs won de wedstrijd uiteindeli­jk met 4-1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium