Het Belang van Limburg

Michel Wuyts: “Ik mis bijna alles aan de échte koers”

- Eva De Poorter

Geen velden vol zonnebloem­en of fraaie chateaus op Sporza. Tegenwoord­ig moet de kijker het doen met geanimeerd­e wielrenner­s tijdens de

virtuele Tour de France. Commentato­r Michel Wuyts (63) voorziet de wedstrijd van het nodige commentaar. “Of dit een nieuw publiek aantrekt? Geen idee, maar de meeste kijkers zien toch nog altijd het liefst de échte koers.”

Zondagnami­ddag, dat is traditiege­trouw een namiddag met koers op Sporza. Dat is met de coronacris­is niet anders. Al ziet de Ronde van Frankrijk er nu iets anders uit. Tegenwoord­ig rijden de renners rond in Watopia. Dat is de virtuele wereld binnen Zwift, een computerpr­ogramma waarmee renners op de rollen van thuis uit wedstrijde­n kunnen simuleren. Om het toch vertrouwd te laten voelen, geven Sporza-stemmen José De Cauwer en Michel Wuyts elk weekend commentaar tijdens dat uurtje virtueel koersen. “Het heeft me al een groot gevoel van verwonderi­ng bezorgd”, zegt Wuyts. “Wat men digitaal en online kan teweegbren­gen. Die landschapp­en, die voortbeweg­ende wezentjes in een futuristis­ch beeld. Het strafste vind ik hoe die vooruitgan­g van de renners kan gevisualis­eerd worden in verhouding met de echte geleverde inspanning. Gamers zullen dat wel gewoon vinden, maar ik sta daar versteld van.”

Nachtmerri­e

Al loopt het niet altijd even gesmeerd. “Bij repetities is het soms vallen en opstaan. Dan crasht het systeem en is het bidden dat het lukt wanneer we live gaan. De renners op tijd op de fiets krijgen en inloggen, moet je ook voor elkaar krijgen. Bij de Ronde van Vlaanderen was dat vijftien man, voor de Ronde van Frankrijk zijn het 92 renners per etappe. Voor de mensen die zich daarover ontfermen is dat al een nachtmerri­e geweest. We hebben al een aantal keer het tijdslot verplaatst voor zij die niet op tijd ingelogd raken. En dan is het voor een aantal nog niet tijdig gelukt.” “Persoonlij­k vind ik het format van deze virtuele Tour niet zo geslaagd. Streven naar een individuel­e zege is prioritair in de echte koers. Nu duidt de ploeg van de winnende renner zelf een gele trui aan. Dat zit haaks op de koersbelev­ing van de kijker. Dat voelen we als commentato­r ook zo aan. De renners zelf zijn poppetjes, dus die zien er ook allemaal hetzelfde uit. We herkennen ze alleen maar als hun naam even in het beeld komt zweven, of we schakelen naar het beeld bij de renner thuis. En met de omgeving nemen ze soms wel een loopje. Gisteren (zaterdag, nvdr.) voegden ze verschille­nde omgevingse­lementen samen binnen 26 kilometer. Dan zag je de Mont-Saint-Michel opduiken en vervolgens kwam de Pont du Gard in het zuiden opdoemen.”

Meer dan 55 minuten

Of dit een nieuw publiek kan aanboren voor wielerweds­trijden, weet Wuyts niet. “Maar wat ik vermoed aan de reacties te meten, is dat Zwift behoorlijk gebruikt wordt als alternatie­f voor het fietsen op straat. Het motiveert een jonger publiek. Maar het gros van de kijkers heeft het eerder voor de echte koers.”

Zijn eerste koerscomme­ntaar wordt het Critérium du Dauphiné op 12 augustus. Op 29 augustus start de Tour de France. Het belooft druk te worden. Daarna volgen de klassieker­s én het cyclocross­seizoen start weer, tenminste als corona geen pad in de korf zet. Drukke tijden, waar Wuyts naar uitkijkt. “Ik mis nagenoeg alles aan de echte koers. De vertrouwde gestaltes, de namen, het patroon van de koers, de lengte van de uitzending. Ik ben geen bepleiter van uitzending­en van zes uur, maar het mag meer zijn dan de 55 minuten die we nu krijgen. Bij een gewone wedstrijd ga je mee in die strijd om de zege. Je hart gaat sneller slaan als de sprint komt of als het peloton een klim afwerkt. Dan bespreek ik tactieken met José en gooien we ons in die finale. Hier overkomt het ons eerder.”

 ?? GUY PUTTEMANS
FOTO ?? Michel Wuyts kijkt uit naar de echte Tour de France, eind augustus. “Bij een gewone wedstrijd ga je mee in die strijd om de zege. Je hart gaat sneller slaan als de sprint komt of als het peloton een klim afwerkt.”
GUY PUTTEMANS FOTO Michel Wuyts kijkt uit naar de echte Tour de France, eind augustus. “Bij een gewone wedstrijd ga je mee in die strijd om de zege. Je hart gaat sneller slaan als de sprint komt of als het peloton een klim afwerkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium