Het Belang van Limburg

Kopjes dansen in de kast door werken overweg

- Dirk Jacobs

De buren van de spoorwegov­ergang in de Waardestra­at in Diepenbeek zijn boos omdat de werken er langer duren dan gezegd en vooral omdat hun huizen schade oplopen. “Van rust is geen sprake meer. Ze lappen alle afspraken aan hun laars en de trillingsm­etertjes zijn geplaatst voor de show”, klinkt het.

Bij Peter Koyen dansen de kopjes in de kast. “De trillingsm­eter staat voortduren­d in het zwart. Denk je dat iemand ooit is komen vragen of het nog lukt? De werken gaan hier twee jaar duren, is ons gezegd. Op deze manier houdt niemand dat vol. Het heien van de palen moest zondag afgelopen zijn, maar dat lukt dus blijkbaar niet. Nu zeggen ze dinsdag, maar niemand gelooft dat nog.”

Boren

“We moeten allemaal uit ons bed om te gaan werken. Wel, ik verzeker je, slapen is er al een tijdje nauwelijks nog bij”, zegt Pieter Wolfs. “Er moeten tussen de 60 en 70 palen van 20 meter lang in de grond gedrild worden om de nieuwe brug over de spoorlijn te onderstutt­en. We hebben al voorgestel­d om eerst de gaten te boren en dan de palen in te schuiven. Maar dat is te duur, klinkt het, en dus zitten wij letterlijk en figuurlijk met de daver op het lijf.” “Bovendien hebben ze ons bijna van de buitenwere­ld afgesloten”, zegt Samuel Jooken. “Ik voer verbouwing­en in mijn huis uit, heel mijn spaargeld zit daar in. Die aannemers geraken hier niet. Sinds vrijdagnam­iddag hebben we, onder druk van de burgemeest­er, eindelijk een beetje puinverhar­ding voor de deur gekregen, zodat we met de auto toch al dichterbij kunnen geraken.”

Nierstenen

“Ik werk bij De Lijn en stapte met een pak vol modderspat­ten op mijn bus omdat ik door die blubber moest”, zegt Peter Koyen. “En afgelopen week sukkelde ik met een hardnekkig­e niersteen. Ze hebben een ambulance gebeld maar die geraakte hier gewoon niet. In plaats van te liggen op een brancard ben ik ondersteun­d door twee ambulancie­rs tot op de Steenweg gesukkeld. En dan is er nog de schade die onze huizen oplopen. Keukenblad­en die stukspring­en van de trillingen, wanden die scheeftrek­ken en barsten in het plafond. We zijn benieuwd wat we hier ooit van gaan horen.”

Verzekeraa­rs

“De heiwerken zullen duren tot donderdag 16 juni”, geeft woordvoerd­er Thomas Baeken van Infrabel

aan. “Daarna gaan de werken natuurlijk nog voort maar dan zou de grootste hinder voorbij moeten zijn. Wat de schade betreft, zijn vooraf staten van bevinding gemaakt en kunnen de mensen, als ze denken dat er schade door de werken ontstaan is, dat met hun verzekeraa­rs opnemen. Onze trillingsi­ngenieur is trouwens voortduren­d op de werf aanwezig. Die houdt de apparatuur wel degelijk in de gaten en stuurt bij waar dat moet en kan.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Er moeten tussen de 60 en 70 palen van 20 meter lang in de grond gedrild worden om de nieuwe brug over de spoorlijn te onderstutt­en”, zegt buurtbewon­er Pieter Wolfs.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Er moeten tussen de 60 en 70 palen van 20 meter lang in de grond gedrild worden om de nieuwe brug over de spoorlijn te onderstutt­en”, zegt buurtbewon­er Pieter Wolfs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium