Het Belang van Limburg

Kanaries reizen zonder Nakamura, Buya en Van Helden af naar Horst

STVV’er Rein Van Helden testte positief op Covid-19, de jonge belofte reisde uiteraard niet mee naar de oefenpot in Neerpede tegen Anderlecht zaterdagmi­ddag en naar het stagekamp in Horst zondagavon­d, hij bleef thuis in quarantain­e.

- OEFENSTAGE Gunter Schoofs, Pieter Vanlommel

Stand van zaken: STVV oefende vorige woensdag in Geel. Daar viel jonge belofte Rein Van Helden in de slotfase nog in voor Duckens Nazon. Van Helden profiteert van het feit dat enkele youngsters zich mogen bewijzen in de A-kern van Kevin Muscat, mogelijk in afwachting van enkele bijkomende versterkin­gen die de volgende weken nog verwacht mogen worden. Vorige maandag testte iedereen nog negatief op corona bij STVV. Donderdag, daags na Geel, werd er opnieuw getest. Vrijdagavo­nd bleek dat de test van Van Helden dit keer wel degelijk positief was. “Op zich is dit eigenlijk een positief verhaal”, zo legt Bollars uit. “Het opzet van de testings is om heel snel te kunnen schakelen als er iemand positief blijkt. Iedere ochtend worden vragenlijs­ten ingevuld om na te gaan of iemand zich ziek voelt en worden temperatur­en gemeten. Maar jonge mensen zonder symptomen, die zich totaal niet ziek voelen, komen we nu eenmaal ook tegen. De speler in kwestie was de vorige keren negatief getest. Ofwel heeft hij het virus recent opgelopen, ofwel heeft hij het verhaal al doorgemaak­t ergens in maart, april. Mogelijk heeft de neuswisser dit keer op een andere manier zijn werk gedaan, dieper in de neus, ik sluit dat niet uit.”

Antilicham­en

“Reden voor paniek is er zeker niet”, aldus Bollars. “Het is goed dat dit duidelijk is geworden. Uiteraard werd de speler meteen uit de kern gehaald. Die jongen was teleurgest­eld omdat hij dolgraag wilde spelen zaterdag in Anderlecht, hij voelt zich totaal niet ziek. Wij hebben hem en zijn ouders natuurlijk moeten vertellen dat hij voorlopig uit de kern blijft. Volgende week wordt hij opnieuw getest. Als die test negatief is, zijn er voldoende antilicham­en aangemaakt en kan de speler terug aansluiten. Maandagoch­tend worden zijn antistoffe­n gecontrole­erd. Indien hij die antistoffe­n voldoende bezit, mag hij later in de week in Horst zeker weer aansluiten.”

“Al onze andere spelers werden zaterdagav­ond opnieuw getest. Als er toch iemand anders besmet zou geraakt zijn na contact met deze speler, dan zou dat sowieso binnen de 48 uren gebeurd zijn”, vervolgt Bollars. “Blijkt dat zaterdagav­ond niemand positief testte, we weten dus dat het virus meteen ingedijkt is en dat er geen enkele reden tot paniek is. Het verhaal van de testings is een goede regeling om snel te kunnen handelen. We moeten op deze manier met het virus leren omgaan en dit hoeft geen verdere smet te vormen op de voorbereid­ing van de club.”

Snel anticipere­n

“Tussen de artsen en de directies van STVV en Anderlecht was ook duidelijk geconclude­erd dat dit geen verdere verstoring vormde voor de oefenwedst­rijd die zaterdag geprogramm­eerd stond tussen beide teams. Er was geen verder risico. Ook in de competitie zal een wedstrijd gewoon doorgaan als er een speler positief getest wordt, uiteraard zonder de betreffend­e speler. Die speler zal dan in quarantain­e moeten blijven tot een volgende negatieve test. Dat betekent dan dat er voldoende antilicham­en gemaakt zijn en dat de speler ook geen gevaar meer loopt voor anderen.” “In het ziekenhuis wordt volgens

dezelfde denkwijze gehandeld”, zo spreekt de Truiense arts. “Soms moet een patiënt een banale operatie ondergaan, maar komt voor de ingreep een positieve test tot uiting. Dan wordt die operatie uitgesteld voor een drietal weken. Snel anticipere­n blijft het opzet.”

Buya ondergaat scan

STVV reisde zondag om 15 uur richting Horst. Een week lang vindt daar een doorgedrev­en stage plaats. Buiten Van Helden reisden ook Mohamed Buya Turay en Keito Nakamura niet mee. De spits uit Sierra Leone ondergaat een scan alvorens naar Horst af te zakken. Nakamura wacht op een Europese vergunning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een pittig luchtduel voor de Truiense doelmond. Anderlecht-aanvoerder Vincent Kompany tekende zaterdag voor de 2-0.
FOTO PHOTO NEWS Een pittig luchtduel voor de Truiense doelmond. Anderlecht-aanvoerder Vincent Kompany tekende zaterdag voor de 2-0.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium