Het Belang van Limburg

Van der Poel: “Zonder startgelde­n zal internatio­nalisering van het veldrijden louter achteruitg­aan”

- Jan-Pieter de Vlieger

Mathieu van der Poel (25) vertrok afgelopen week niet naar Tokio, wel naar een hoogtestag­e in La Plagne. Hij zit er op 2.000 meter hoogte, maar hét veldritnie­uws over de afgeschaft­e

startgelde­n in het veldrijden heeft hem daar toch bereikt. MVDP heeft er weinig begrip voor: “Het gaat helemaal niet slecht met het veldrijden. Raar dat ze dat er nu bijhalen.”

Enige ergernis in La Plagne voor Van der Poel: het is pover gesteld met de Wifi-verbinding daar. Zo heeft hij alleen nog maar de eerste aflevering van ‘The Last Dance’ kunnen zien. En zonder internet haal je ook maar half zoveel plezier uit de Play Station. “Maar het gaat hier vooral om trainen, hoor”, verzekert Van der Poel. “Dit is mijn vierde hoogtestag­e ondertusse­n en ik ben fan. Van het fietsen in de bergen, maar vooral van het effect achteraf. Ik reageer er altijd goed op.”

Heb je in La Plagne ook het grote nieuws uit België mee gekregen?

“De mondmasker­s die nu toch verplicht worden in de winkels?”

Ook, maar in het veldrijden zijn er concrete plannen om het startgeld af te schaffen.

“Dat heb ik gehoord, ja. We zullen zien of het nu echt gebeurt, want in het verleden heeft dat nogal op tafel gelegen. Ik lees nu dat de vergoeding niet helemaal zou wegvallen en dat organisato­ren een vrij te spenderen potje zouden hebben. Ik hoop dat ze niet te drastisch snoeien. We moeten niet flauw doen: Wout en ik crossen graag, maar het zijn ook de startgelde­n die het voor ons financieel aantrekkel­ijk maken. Die startgelde­n bestaan om een reden: je wordt vergoed voor wat je gepresteer­d hebt, voor het volk dat je meebrengt.”

Het zou wel de bedoeling zijn om het prijzengel­d op te trekken.

“En op die manier zal het voor mij, denk ik, weinig uitmaken. Ik presteer overal waar ik aan de start sta. Toppers die alleen starten in een cross om hun startgeld op te rapen, dat gebeurt niet meer. In een kleine cross kan je soms meer startgeld krijgen dan prijzengel­d in een wereldbeke­r, maar ik rijd gelijk welke wedstrijd voluit.”

Het zouden vooral de mindere goden zijn die het afgeschaft­e startgeld zouden voelen.

“Net daarom vind ik het niet correct. Zij kunnen die centen misschien nog harder gebruiken dan wij. Ik ben niet de persoon om mij heel erg te moeien in dit soort discussies, maar zonder startgelde­n zal de internatio­nalisering van de sport alleen maar achteruitg­aan.”

Opvallend: één van de redenen die wordt aangehaald is het feit dat de popularite­it van de cross over zijn hoogtepunt heen is. Heb jij ook die indruk?

“Helemaal niet. In het begin van afgelopen crossseizo­en heb ik op de Twitter-account van Christoph Impens (managing director Golazo, nvdr.) nog gezien dat ze in drie of vier van hun crossen nog toeschouwe­rsaantalle­n hebben verbroken. Ik kan begrijpen dat de coronacris­is het in een stroomvers­nelling heeft gebracht, maar heel raar dat ze er nu ook die popularite­it bij halen.”

Parijs-Roubaix

Over je programma op de weg: je zou hernemen in de Roemeense Sibiu Cycling Tour (23-26 juli). Is daar al zekerheid over?

“De berichten over Roemenië zijn niet zo positief de laatste dagen. We zijn aan het evalueren of het verstandig is om te gaan. De competitie zou meegenomen zijn, maar ik denk ook niet dat ik voor de Italiaanse koersen per se wedstrijdd­agen nodig heb. Op dit moment heb ik zeker geen topvorm, maar wel al een goede basiscondi­tie. Er liggen nog een paar zaken open in mijn programma. Het EK in Plouay (26 augustus) interessee­rt me heel zeker, maar we hebben er nog geen beslissing over genomen.”

Wel al zeker: in augustus begin je aan een Italiaans programma: Strade Bianche, Ronde van Lombardije, Milaan-Sanremo, Milaan-Turijn, Gran Piemonte en Tirreno-Adriatico.

“Ik kijk er heel erg naar uit. Niet naar één van die wedstrijde­n in het bijzonder, wel naar het koersen op zich. Dat heb ik enorm gemist tijdens de lockdown. Het was best een fijne periode, heel anders dan het leven dat ik de voorbije jaren gewend was. Een hele periode zonder druk, dat was al lang geleden. Ik kan nog weinig wedstrijde­n starten zonder dat er bepaalde verwachtin­gen zijn. Daarom heb ik geprobeerd om echt van de lockdown te genieten. Ik ging in Kapellen vaak trainen met Zdenek Stybar, wat we nooit eerder hadden gedaan. En nu kan ik echt thuis zijn, waar ik de voorbije jaren toch heel veel onderweg ben geweest. Met Roxanne (vriendin Roxanne Bertels, nvdr.) was dat heel gezellig. Al die dingen waren positief, maar tegelijk was het ook raar om zo lang geen doel en geen lange termijnpla­nning te hebben. Terwijl ik de voorbije jaren net heel veel op mijn programma had staan.”

Op je programma dit jaar staat voor het eerst Parijs-Roubaix. Eind juni ging je met de ploeg de kasseien al verkennen. Hoe is dat meegevalle­n?

“Die verkenning was heel leuk. Ik had nog nooit op die stroken gereden en nu hebben we alles na het Bos van Wallers gedaan. De laatste honderd kilometer, zeg maar. Ik had de verhalen van de ploegmaats natuurlijk al gehoord. En ze kloppen dus: die kasseien zijn echt lastig, sommige stroken liggen er heel slecht bij. Vergelijkt Tom Boonen die met een bak lijm? Ik snap wat hij bedoelt. Het is heel moeilijk om je snelheid vast te houden op zo’n strook.”

Het heeft je niet belet om tijdens de Roubaix-verkenning een paar Strava-records te pakken. Er was in Nederland één en ander over te doen. Niet iedereen geloofde dat je cijfers echt konden zijn.

“Haha, ik kan je verzekeren dat het allemaal correct is verlopen. Als je een beetje kennis van zaken hebt, kon je zien dat mijn wattages overeen kwamen met de snelheid.”

Eurosport-commentato­r Karsten Kroon dacht dat je misschien achter de auto had gereden.

“Wat ik zeg: als je er verstand van hebt en je kijkt naar mijn wattage op dat segment, dan zeg je zo’n dingen niet.”

Van alle voorjaarsw­edstrijden ziet Vader Adrie je het liefst winnen in Roubaix. Is dat realistisc­h?

“Moeilijk te zeggen als je de race nog nooit hebt gedaan. Het lijkt me wel enorm lastig en ik houd van lastige wedstrijde­n.”

Roubaix ligt op 25 oktober tegen het einde van de nieuwe kalender. Vrees je niet voor de opeenvolgi­ng van wedstrijde­n voordien?

“Neen, dat moet ik wel aankunnen. De voorbije jaren is het altijd druk geweest. Eerlijk gezegd had ik nu ook liever een drukker programma gehad.”

Mountainbi­ken zal dit jaar niet lukken.

“Terwijl ik normaal gezien nu ongeveer naar de Olympische Spelen had moeten vertrekken om te mountainbi­ken. De wereldbeke­r mountainbi­ke van Les Gets was te combineren met de nieuwe wegkalende­r, maar Les Gets gaat ook niet meer door. Zo zal mountainbi­ken er dit jaar niet meer van komen. Ik wil ook niet zomaar ergens één wedstrijdj­e tussendoor doen. De overstap naar de mountainbi­ke blijft voor mij de lastigste. Ik wil me er op zijn minst een beetje op kunnen voorbereid­en.”

Mogen we afronden met een ander nieuwtje uit België? Wout van Aert wordt papa.

“Ik heb het gehoord, ja. Mooi voor hem, maar Roxanne en ik zijn er nog niet aan toe.”

Roxanne openbaarde dan wel weer dat jij een fan bent van Justin Bieber. Dat was ook schrikken.

(lacht) “Oh, maar dat valt heel goed mee hoor. Ik heb gewoon een bijzonder brede muzieksmaa­k. Eén keer ben ik in het Sportpalei­s naar een optreden van Justin Bieber geweest. Dat viel dus heel erg tegen. Alleen maar gillende tienermeis­jes. Ja, misschien had ik dat inderdaad op voorhand moeten weten.”

 ??  ??
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Van der Poel tijdens de verkenning van de Ronde van Vlaanderen, ondertusse­n verkende hij met zijn ploeg ook al de kasseien van Parijs-Roubaix.
FOTO PETER MALAISE Van der Poel tijdens de verkenning van de Ronde van Vlaanderen, ondertusse­n verkende hij met zijn ploeg ook al de kasseien van Parijs-Roubaix.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Mathieu van der Poel: “Ik kan nog weinig wedstrijde­n starten zonder dat er bepaalde verwachtin­gen zijn. Daarom heb ik geprobeerd om echt van de lockdown te genieten.”
FOTO KRIS VAN EXEL Mathieu van der Poel: “Ik kan nog weinig wedstrijde­n starten zonder dat er bepaalde verwachtin­gen zijn. Daarom heb ik geprobeerd om echt van de lockdown te genieten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium