Het Belang van Limburg

Trump ontdekt mondmasker en houdt vriend uit de cel

- Anton Goegebeur

In nood kent men zijn vrienden. Enkele dagen voor Roger Stone de gevangenis in zou moeten, heeft de Amerikaans­e president Donald Trump zijn straf kwijtgesch­olden. Voormalig speciaal aanklager Roger Mueller reageert scherp op de vriendendi­enst: “Hij blijft een veroordeel­de crimineel.”

Een van de meest misselijkm­akende gevallen van corrupt favoritism­e in de VS, noemt The Washington Post het besluit van Trump om zijn oude kameraad Roger Stone (67) uit de cel te houden. Stone was veroordeel­d tot drie jaar en vier maanden gevangenis voor meineed tijdens het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezing­en van 2016. Als advihij seur werkte hij voor Trumps campagnete­am, hij had gelogen tegen de onderzoeks­commissie om de president uit de wind te houden. Het Witte Huis ziet dat anders: “Roger Stone heeft al veel geleden. Hij werd zeer oneerlijk behandeld, net zoals vele anderen.” Het was geen geheim dat Trump zijn vriend gratie zou verlenen. Stone rekende hier ook op. “Trump weet dat ik onder enorme druk stond om hem te verlinken”, vertelde hij vrijdag aan NBC. “Dat zou mijn situatie aanzienlij­k makkelijke­r hebben gemaakt. Maar ik ben geen judas.”

Slecht geweten

Van Nixon tot Trump, al 45 jaar profileert Stone zich als het slechte geweten van de Republikei­nse partij. Hij was de dirty trickster die de partijtop inschakeld­e als er met modder gegooid moest worden. Ondanks vele beschuldig­ingen van strafbare en laakbare praktijken kwam hij daar altijd mee weg, tot januari vorig jaar. Toen werd voor de ogen van de Amerikaans­e media gearrestee­rd in het Rusland-onderzoek.

Alles draaide om Stones banden met WikiLeaks. Het internetpl­atform publiceerd­e midden in de verkiezing­sstrijd door Russische hackers gestolen mails van Trumps rivale Hillary Clinton. De onthulling­en leidden tot een FBIonderzo­ek naar Clinton. Trump maakte daar tijdens zijn verkiezing­scampagne handig gebruik van. De slagzin “Lock her up!” werd geboren. Stone was de schakel tussen WikiLeaks en Trumps campagnete­am. Toen de onderzoeks­commissie hem hierover ondervroeg, loog hij.

De voormalige speciale aanklager van het Rusland-onderzoek Robert Mueller, nochtans berucht om zijn zwijgzaamh­eid, maakte in een opiniestuk voor The Washington Post duidelijk dat Stone een veroordeel­de crimineel blijft. Daar verandert het wegvallen van de gevangenis­straf niets aan. Mueller noemt Stone een centrale figuur in het onderzoek. “Hij communicee­rde met individuen van wie wij weten dat ze Russische inlichting­enofficier­en zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S RTR/AP ?? Roger Stone triomfeert nadat hij zijn celstraf kwijtgesch­olden zag door president Trump. Die verscheen zaterdag voor het eerst met mondmasker, bij een bezoek aan gewonde soldaten. Tot dan weigerde hij dat. “Ik denk dat het een goede zaak is als je praat met soldaten van wie sommigen net van de operatieta­fel komen.”
FOTO'S RTR/AP Roger Stone triomfeert nadat hij zijn celstraf kwijtgesch­olden zag door president Trump. Die verscheen zaterdag voor het eerst met mondmasker, bij een bezoek aan gewonde soldaten. Tot dan weigerde hij dat. “Ik denk dat het een goede zaak is als je praat met soldaten van wie sommigen net van de operatieta­fel komen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium