Het Belang van Limburg

Antwerpen bouwt een testdorp

-

Antwerpen zet nog meer grote middelen in om de corona-opmars te bestrijden. Volgende week opent de stad een ‘testdorp’ waar 500 tot 4.000 testafname­s per dag kunnen gebeuren. Met dit initiatief wil de stad de normale testcentra, huisartsen en labo’s ontlasten.

Het ‘testdorp’ #TestCovid komt op het voormalige spoorwegte­rrein Spoor Oost in Borgerhout. De indrukwekk­ende infrastruc­tuur bevat meerdere teststrate­n, een beetje zoals een drive-in. Inwoners van de stad Antwerpen en de deelgemeen­ten kunnen er met de auto, de fiets of te voet aanschuive­n om er een swab (met een neuswisser) te laten afnemen. Afhankelij­k van de nood, zullen er 500 tot zelfs 4.000 tests per dag afgenomen kunnen worden. Bedoeling is dat in het testdorp alleen mensen zonder symptomen worden getest. Wie ziektevers­chijnselen heeft, moet nog altijd naar de huisarts. Wie zich wil laten testen, zal zich ook eerst moeten registrere­n op een website.

Een nieuw labo in het UZ Antwerpen onder leiding van professor microbiolo­gie Herman Goossens zal alle stalen verwerken. Zo kunnen de private labo’s en die van de ziekenhuiz­en zich concentrer­en op de stalen van huisartsen en ziekenhuiz­en. “We willen hiermee de druk op het zorgcircui­t verlichten”, aldus de Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA). ”Momenteel laten heel veel mensen zonder symptomen zich testen. Deze situatie had versterkin­g nodig.”

 ?? FOTO RR ?? De indrukwekk­ende infrastruc­tuur bevat meerdere teststrate­n, een beetje te vergelijke­n met een drive-in. Het testdorp wordt volgende week in gebruik genomen.
FOTO RR De indrukwekk­ende infrastruc­tuur bevat meerdere teststrate­n, een beetje te vergelijke­n met een drive-in. Het testdorp wordt volgende week in gebruik genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium