Het Belang van Limburg

60% van besmetting­en in de ‘olievlek’ van Midden-Limburg

Afgelopen maand juli liepen 451 Limburgers een corona- besmetting op. Opmerkelij­k: liefst 60 procent van die besmetting­en - 272 in totaal - situeert zich in de ‘olievlek van Midden-Limburg’. Het gaat om vier mijngemeen­ten Heusden-Zolder, Beringen, Houthal

- CORONACIJF­ERS HASSELT Koen Snoekx

De tweede golf van besmetting­en was eigenlijk voor het najaar voorspeld, maar afgelopen maand juli sloeg het coronaviru­s al keihard toe in ons land. Antwerpen, delen van West-Vlaanderen én Midden-Limburg worden in die tweede golf het zwaarst getroffen.

Afgelopen maand juli raakten over heel Limburg in totaal 451 mensen besmet met het coronaviru­s. Opmerkelij­k: maar liefst 60 procent van die besmetting­en 272 in totaal - situeren zich in de ‘olievlek van Midden-Limburg’.

Heusden-Zolder

In die vlek is Heusden-Zolder het zwaarst getroffen met in totaal 79 besmetting­en. Dat zijn er gemiddeld 2,5 per dag. Eind juli won het virus nog aan kracht in HeusdenZol­der met 25 nieuwe besmetting­en op een week, ofwel 3,5 per dag. “Via de cijfers op wijkniveau van het Agentschap Zorg en Gezondheid (waar burgemeest­ers sinds vrijdag toegang tot hebben, red.) zie ik dat die besmetting­en over onze hele gemeente verspreid zijn”, zegt Mario Borremans (GOED), burgemeest­er van Heusden-Zolder. “Daarnaast weet ik dat veel van die besmetting­en zich situeren in de Turkse gemeenscha­p.” Om de besmetting­sgolf in te dijken, nam Heusden-Zolder al een reeks maatregele­n. Zo geldt er sinds woensdag een mondmasker­plicht over het hele grondgebie­d van de gemeente. “Wie geen mondmasker droeg, kreeg tot nog toe enkel een waarschuwi­ng, maar vanaf zaterdag (vandaag, red.) gaat de politie boetes uitschrijv­en.”

Beringen

Na Heusden-Zolder slaat het virus het hardst toe in Beringen, waar in juli in totaal 56 inwoners een coronabesm­etting opliepen. Momenteel wordt Beringen, met 31 nieuwe besmetting­en op een week, zelfs zwaarder getroffen dan Heusden-Zolder. “Uit de gegevens op wijkniveau kan ik concludere­n dat de besmetting­en zich over heel Beringen situeren”, zegt Thomas Vints (CD&V), burgemeest­er van Beringen. “Ik zie wel dat het virus in bepaalde wijken wat harder toeslaat, maar grote conclusies kan ik daar niet uit trekken. Zo kan ik uit de cijfers op wijkniveau niet opmaken of die

besmetting­en zich bijvoorbee­ld voordoen bij één familie in een straat of dat er bij verschille­nde families in die straat besmetting­en zijn.”

Nog volgens Vints situeren de besmetting­en in Beringen zich vooral binnen gezinnen. “Het gaat dan vaak om meerdere gezinnen die deel uitmaken van eenzelfde familie. In die zin hoop ik dat de inperking van de bubbels tot vijf personen soelaas kan brengen en het aantal besmetting­en in Beringen kan terugdring­en. Daarnaast kunnen we nu, met behulp van de cijfers op wijkniveau, op heel lokaal niveau de mensen gaan sensibilis­eren en hen bewust maken van de gevaren van het virus.”

Houthalen-Helchteren

Houthalen-Helchteren was in juli, met 52 besmetting­en in totaal, de derde zwaarst getroffen gemeente van Limburg. Eind juli waren er 18 nieuwe besmetting­en op een week tijd. “De besmetting­en van de afgelopen maand situeren zich in het centrum van Houthalen, in Houthalen-Oost, Helchteren en Meulenberg”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). “Concreet gaat het om twee gevallen in een ploegsport, een vijftal gevallen in een bedrijf op Centrum-Zuid, een geval in een speelplein­werking in Helchteren, een paar gevallen in een Marokkaans, Spaans en Italiaans gezin en een cluster van gevallen in een Turks gezin, dat van heel nabij wordt opgevolgd door de huisarts.”

Van alle besmette personen in Houthalen-Helchteren is één op de drie tussen 20 en 40 jaar oud. Houthalen-Helchteren, dat eerder al een mondmasker­plicht over het hele grondgebie­d invoerde, verscherpt ondertusse­n de maatregele­n. “We hebben deze week een medische crisiscel opgericht met onder meer de triagearts voor onze gemeente, de voorzitter van de huisartsen­kring en de burgemeest­er die de cijfers permanent in de gaten houdt”, zegt Yzermans. “Daarnaast worden de politiecon­troles naar recreatied­omeinen aangescher­pt en worden grote evenemente­n afgeschaft tot 1 november.”

Hasselt en Genk

Ook de twee grootste gemeenten van Limburg, Hasselt en Genk, maken deel uit van de ‘olievlek van Midden-Limburg’. In Hasselt raakten de afgelopen maand juli 47 inwoners besmet. Eind juli waren er dat 19 op een week. “In de meeste gevallen zijn die besmetting­en terug te brengen tot gezinnen (onder meer binnen de Marokkaans­e gemeenscha­p, red.), al zijn er ook meldingen van individuel­e gevallen”, zegt Jan Wouters, kabinetsch­ef van burgemeest­er van Hasselt Steven Vandeput (N-VA).

Genk telde in juli 38 nieuwe besmetting­en. Eind juli waren er 19 besmetting­en op weekbasis. “Genk is opgedeeld in 54 zogenaamde statistisc­he sectoren. Elke sector telt zo’n 500 gezinnen. Dankzij de cijfers op wijkniveau zie ik dat er in 13 van de 54 sectoren sprake is van één of meerdere besmetting­en”, zegt burgemeest­er van Genk Wim Dries (CD&V). “Het hoogste aantal besmetting­en zien we in het noorden van Genk, waar er enkele besmette wijken geclusterd zijn. Field agents van de overheid gaan de besmette mensen in deze wijken opzoeken en een team van lokale mensen van ons staat hen hierin bij”, zegt Dries. “Daarnaast volgt ons team ook op of de besmette personen de quarantain­eregels naleven.”

Coronavrij

Toch is het niet enkel kommer en kwel in Limburg. Zo kon het virus tijdens de maand juli in drie gemeenten geen enkele inwoner besmetten. Het gaat om Hoeselt, Halen en Herstappe. In zes gemeenten raakte amper één inwoner besmet. Dat zijn Borgloon, Bree, Gingelom, Hamont-Achel, Herk-de-Stad en Voeren. Ook Pelt, Zutendaal en Kinrooi moeten zich met slechts twee besmetting­en op een maand tijd nog niet al te veel zorgen maken. Gemeenten met weinig tot geen besmetting­en liggen verspreid over de hele provincie. Al is duidelijk op de kaart te zien dat Noord-Limburg tijdens deze tweede golf minder hard getroffen wordt dan de rest van de provincie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium