Het Belang van Limburg

De tweede golf is de eerste niet

- Koen Snoekx

CORONABESM­ETTINGEN HASSELT De tweede golf van besmetting­en in Limburg raakt vooral jongeren. Liefst 40 procent van de nieuwe gevallen in juli is jonger dan dertig, nog geen tien procent is ouder dan 70. Tijdens de eerste golf was bijna de helft 70-plusser.

Eén ding is zeker: de tweede golf is de eerste niet. De eerste trof vooral de ouderen in Limburg. Zo was in april, tijdens de piek van de eerste golf, bijna een op de twee (49,2%) van de besmette personen in Limburg een 70plusser. In de meeste gevallen ging het om rusthuisbe­woners. De jongere generatie werd toen amper getroffen. Zo was amper 10 procent van de positieve gevallen in de maand april jonger dan dertig jaar. Tijdens de tweede golf viseert het virus duidelijk de jongere generaties. Zo was in juli ruim veertig procent van alle positieve gevallen in Limburg jonger dan dertig jaar. Vooral de twintigers werden hierbij zwaar getroffen. Volgens experts worden jongeren nu zwaarder getroffen “omdat ze zich minder aan de regels hebben gehouden na de lockdown en vaker op reis zijn gegaan en daar het virus hebben opgedaan.” De oudere generatie blijft tijdens de tweede golf voorlopig gevrijwaar­d. Zo was tijdens de maand juli nog geen tien procent (9,5%) van de besmette gevallen 70-plusser. Dat is voor een groot stuk te verklaren omdat er vandaag amper nog besmetting­en zijn in de rusthuizen in Limburg.

Geslacht

Ook wat het aantal besmetting­en betreft, is de tweede golf de eerste niet. Tijdens de eerste raakten er op één maand tijd (tijdens de zwarte maand april) liefst 3.460 Limburgers besmet met het virus. Dat zijn er ruim zeven keer zoveel dan in juli toen 451 Limburgers het virus opliepen. De zwartste dag tijdens de eerste golf was 10 april, met 342 besmetting­en in Limburg op één dag. In juli werd het hoogste aantal besmetting­en genoteerd op 22 juli: 46 in totaal. Belangrijk­e kanttekeni­ng: tijdens de eerste golf

werd er ook nog eens fors minder getest, waardoor er nu in verhouding meer besmetting­en aan het licht komen dan tijdens de eerste golf. Ten slotte maakt het virus tijdens de tweede golf niet langer een onderschei­d naar geslacht. Zo raakten er in juli in Limburg quasi evenveel vrouwen (50,3%) als mannen (49,7%) besmet. Tijdens de eerste golf werden vrouwen (68,8%) veel harder getroffen dan mannen (31,2%). Dat is voor een stuk te verklaren omdat meer vrouwen in de zorg werken en daar besmet raakten. Daarnaast trof de eerste golf vooral ouderen en vrouwen worden gemiddeld ouder.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium