Het Belang van Limburg

Juli was top, maar augustus is onzeker

- TOERISME IN CORONATIJD­EN HASSELT Geert Houben

Juli was een topmaand voor de toeristisc­he sector in Limburg. In coronatijd­en haalden de logies een bezettings­graad van 70 procent, 4 procent beter dan vorig jaar. Maar door de coronamaat­regelen is er minder rendabilit­eit en regent het annulaties voor augustus.

Toerisme Limburg legde zijn oor te luisteren bij 211 logies en een 30-tal grote attracties in Limburg. “Hoewel er door corona pas vanaf 8 juni geboekt kon worden, was de eerste vakantiema­and een succes. Augustus blijft een groot vraagteken”, stelt gedeputeer­de en voorzitter van Toerisme Limburg Igor Philtjens. “We zijn er met onze extra zomercampa­gne met Matteo Simoni, in geslaagd om Limburg top of mind te krijgen bij de Vlaming op het moment dat boeken weer kon. Dat merken we ook aan de bezoeken op visitlimbu­rg.be die nu vijfmaal hoger liggen.”

De logies noteerden een bezettings­graad van 70 procent, of 4 procent meer dan vorig jaar. Daar tegenover staan wel extra kosten en lagere inkomsten voor de ondernemer­s, waardoor de rendabilit­eit zwaar onder druk staat. Denk aan extra investerin­gen om coronaproo­f te ondernemen zoals de schoonmaak­kosten en aanschaf van beschermin­gsmateriaa­l. Vooral B&B’s scoorden door het effect van de staycation in eigen bubbels. Idem voor vakantiewo­ningen en vooral campings, die zelfs een stijging van 21 procent kenden vergeleken met een jaar eerder. De vakantiepa­rken halen met 85 procent ook een fraaie bezetting. Al dalen ze met 6 procent tegenover juli 2019, wat te maken heeft met het later op gang komen van de boekingen door het verbod om de zwembaden weer op te starten. De jeugdlogie­s leggen met 88 procent de hoogste bezetting voor. De hotels hinken wat achterop met 61 procent bezetting (- 15 procent), al maakten ze wel een inhaalbewe­ging tegenover begin juni. Zij lijden vooral onder het wegvallen van evenemente­n en de boekingen die daarmee gepaard gaan.

Overnachti­ngen

Qua aantal overnachti­ngen topt juli op 693.850 of zo’n 30.000 minder dan vorig jaar. Ze zijn goed voor een omzet van 68,5 miljoen euro. “Over het algemeen tellen we een extra bezetting van 4 procent. Maar door de grote invloed van de jeugdlogie­s en vakantiepa­rken, die minder bezetting noteerden en een enorme capaciteit hebben, ligt het netto aantal 4 procent lager dan in juli 2019. “En onze ondernemer­s zijn door corona ook enorm vindingrij­k geworden: van ontbijtman­den tot picknicks, maaltijden in een afhaalauto­maat, individuee­l ontbijt in plaats van buffet … Ik hoop dat ze die positieve dynamiek blijven vasthouden”, zegt Philtjens

Attracties

Iets minder dan de helft van de attractie-uitbaters zegt dat juli hetzelfde of beter verliep dan vorig jaar. Opmerkelij­k is dat zowel de cinema’s als de openluchtz­wembaden allebei minder presteren. De cinema’s dragen de gevolgen van de mondmasker­plicht, de capaciteit­slimiet en het ontbreken van blockbuste­rs. Voor de openluchtz­wembaden waren er te weinig warme, zomerse zwemdagen. De musea noteren erg verschille­nde resultaten, afhankelij­k van de operatione­le mogelijkhe­den of beperkinge­n. Zo moet Bokrijk werken met een reservatie­systeem en een maximumcap­aciteit van 25.000 bezoekers en dat is toch lager dan de voorbije jaren met ongelimite­erde entree. “De speeltuin mocht 50.000 kinderen ontvangen, wat dan weer vergelijkb­aar is met 2019”, zegt Philtjens.

Augustus

De rest van de zomervakan­tie is op dit moment een groot vraagteken. Voor augustus lag de bezetting begin deze week op 51 procent, terwijl dat vorig jaar nog 66 procent was. Met de verstrengd­e coronamaat­regelen zakt dit cijfer verder weg. Bij de helft van de logiesuitb­aters regent het annulaties. “Door de reacties uit de sector van de laatste 48 uur vrezen we dat augustus én de maanden daarna dramatisch zouden kunnen worden. Op dit moment hebben we nog een najaarscam­pagne gepland om onze ondernemer­s bijkomend te ondersteun­en. Maar we blijven de situatie dagelijks monitoren om eventueel aanpassing­en te doen”, aldus Philtjens.

 ?? FOTO RR ?? “We zijn er met onze extra zomercampa­gne, met Matteo Simoni, in geslaagd om Limburg top of mind te krijgen bij de Vlaming op het moment dat boeken weer kon”, zegt Igor Philtjens.
FOTO RR “We zijn er met onze extra zomercampa­gne, met Matteo Simoni, in geslaagd om Limburg top of mind te krijgen bij de Vlaming op het moment dat boeken weer kon”, zegt Igor Philtjens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium