Het Belang van Limburg

De Zwarte Weg scheidt Limburgers en Antwerpena­ars van elkaar

- Gunter Willekens

De Zwarte Weg snijdt het grensdorpj­e Kerkhoven doormidden. Aan de ene kant geldt een mondmasker­plicht en een avondklok. Aan de andere kant niet. “Geen probleem. De cafés zijn hier altijd al om 21 uur dicht.”

CORONAGREN­S KERKHOVEN

Hij heet Zwarte Weg, wellicht omdat hij ergens einde 19de eeuw werd aangelegd met zinkassen, het restafval van de Vieille Montagne in Balen-Wezel. Vroeger vloog het zwart stof in de zomer in het rond op zo’n weg. Dat was de reden waarom er vaak mensen in de buurt abnormaal jong stierven.

Nu herinneren alleen enkele kleine arbeidersh­uisjes nog aan die tijd. Langs de propere baan staan nu riante rijhuizen en tavernes. In plaats van stof, leidt hij nu naar prachtig water, het Kanaal van Beverlo, de Kempense versie van het Canal du Midi.

Voor fietstoeri­sten is de Zwarte Weg, met taverne De Waterkant en Hotel Lommel Broek een lanceerbas­is voor een tocht door Bosland. Voor de bewoners is het de scheidings­lijn tussen Antwerpen en Limburg. En vanaf deze week ook tussen mondmasker op of mondmasker af. Tussen wel of niet na 23.30 uur nog buiten mogen.

Kloof

In Kerkhoven vinden ze dat best grappig. “Misschien moet de gemeente plexiglas in het midden van de straat zetten”, lacht er eentje. “Is het niet triestig, voor die arme

Antwerpena­ren”, grinniken Daphne en Kenneth Mathijs, de dertigers die B&B Heerlyck Huys uitbaten aan de Limburgse zijde van de Zwarte Weg. “Altijd zo hoog van de toren blazen, en nu moeten binnenblij­ven terwijl wij nog gerust een pint kunnen gaan drinken. Althans als de cafés zolang zouden openblijve­n. Meestal gaan ze dicht rond 21 uur. Ook al liggen ze in Limburg.” De evidentie zelf voor ’t Stad, voor het platteland is de avondklok een maat voor niets. “Buiten onze overwegend West-Vlaamse gasten, die dan nog binnen moeten komen na een dagtocht met de fiets, zie je hier na negenen nog zelden volk op straat”, gaat Kenneth verder.

Hij vindt het wel jammer, die nieuwe kloof tussen Antwerpen en Limburg. “Alsof Limburgers anders zijn dan Antwerpena­ren. Integendee­l. De mensen van Balen zijn als Limburgers. Braaf, bescheiden. Pas vanaf Mol krijgen ze wat meer streken.” (lacht)

Geen risico’s

De Limburgers nemen de maatregele­n van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx wel ernstig. Tommy Bastiaens (41) zet zijn mondmasker op wanneer hij de straat oversteekt naar zijn overbuur Balenaar Roy Dierckx (35). “Geen risico’s. Ook met mijn partner en de kinderen mijden we nu drukke plaatsen als Fietsen door de Bomen. Zelfs al is het hier maar een paar kilometer vandaan. Als we er al naartoe rijden, dan is het ’s morgens in de vroegte, om de massa voor te zijn.”

Overbuur Roy last aan een aanhangwag­en, bedoeld om een van de plezierbot­en van de jachthaven aan het einde van de straat, op te laden. Ondanks de hitte draagt hij plichtbewu­st een mondmasker. “Eigenlijk vind ik die maatregele­n niet zo erg. Je wordt zo’n masker sneller gewoon dan je denkt. Alles went. Voordat je het weet, begin je dat masker misschien wel te missen.”

Smouteboll­en

“Hey jongen, op tijd gaan slapen gisteren?” De Lommelse Peggy Van den Vonder knoopt een schaterlac­h aan haar vraag, gericht aan de Balense lasser. Het is een wonder dat ze nog kan lachen. Peggy is kermisexpl­oitant. “Normaal hadden we vandaag moeten uitrijden naar Scherpenhe­uvel”, zegt ze. “Maar ook daar gaat de kermis niet door. Misschien moet ik mijn wagen hier maar weer opendoen, en nog eens smouteboll­en bakken voor de bewoners van het home aan de Balense kant. Hoewel. Dat zal wellicht ook niet meer mogen. Nee, het is echt niet meer wat het geweest is, hier aan de Zwarte Weg.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Links op Antwerps grondgebie­d gelden de mondmasker­plicht en avondklok. Rechts in Limburg is men minder streng.
FOTO RAYMOND LEMMENS Links op Antwerps grondgebie­d gelden de mondmasker­plicht en avondklok. Rechts in Limburg is men minder streng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium