Het Belang van Limburg

Formulier dat terugkeren­de Belgische toeristen moeten invullen kampt met kinderziek­tes

- Guy Stevens

VOLKSGEZON­DHEID BELGIË Wie vanuit het buitenland wil terugkeren naar ons land, moet vanaf vandaag het Public Health Passenger Locator Form online invullen. Het formulier, belangrijk voor het contactond­erzoek, staat sinds gisteren online maar bleek met de nodige kinderziek­tes te kampen te hebben.

De adviseur van de FOD Volksgezon­dheid, Gino Claes, kwam op de persconfer­entie van het Crisiscent­rum het webformuli­er voorstelle­n dat terugkeren­de vakantiega­ngers moeten invullen. Dat formulier moet vanaf vandaag ingevuld worden voor het terugkeren naar huis en bevat persoonlij­ke gegevens, het gekozen vervoer, de details van de vakantie en zo meer. Na het invullen volgt een bevestigin­gsmail met een QRcode, waarmee het mogelijk is om terug te keren.

Claes noemt het formulier “van fundamente­el belang” om de epidemie in toom te houden. Mensen kunnen daardoor op de hoogte gebracht worden wanneer de zone waar ze op vakantie geweest zijn rood kleurt. Wie trein, bus, boot of vliegtuig met je gedeeld heeft, wordt ook op de hoogte gebracht. De gegevens worden 28 dagen bewaard en worden daarna verwijderd.

Kinderziek­tes

Claes voegde er op de persconfer­entie aan toe dat het invullen van het formulier slechts enkele minuten in beslag zou nemen. Daar hebben veel mensen een andere ervaring mee, zo bleek uit talrijke reacties op sociale media van mensen die het al geprobeerd hebben. Een van hen is Nele Jespers uit Kontich, die het op vakantie in Frankrijk wilde invullen maar daar eerst niet in slaagde. “Dat formulier heeft onze laatste vakantieda­g verpest.” Ook Christoffe­l Samijn en radiomaker Tom De Cock vielen achterover van de taal- en andere fouten die ze zagen. “Dit is écht niet moeilijk”, zegt De Cock. “Thuis zitten veel freelancer­s zonder werk die een eenvoudig webformuli­er als dat in vijf minuten gemaakt hebben.” Schabouwel­ijk, noemt Samijn het.

De FOD Volksgezon­dheid zei gisteravon­d op de hoogte te zijn van de problemen. De ICT-diensten doen wat ze kunnen om alles op te lossen. Meer dan 20.000 Belgen vulden het formulier al in.

 ?? PHOTO NEWS ?? Gino Claes, de adviseur van de FOD Volksgezon­dheid noemt het formulier “van fundamente­el belang” om de epidemie in toom te houden.FOTO
PHOTO NEWS Gino Claes, de adviseur van de FOD Volksgezon­dheid noemt het formulier “van fundamente­el belang” om de epidemie in toom te houden.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium