Het Belang van Limburg

Genkenaar overwint kanker terwijl hij tegen Covid-19 vecht

Arnaud Carpentier (64) uit Genk zat midden in een behandelin­g van keelkanker toen hij tot overmaat van ramp getroffen werd door Covid-19.

- Joos Meesters

CORONAVIRU­S GENK

Arnaud Carpentier werd de jongste jaren niet gespaard. “Twee jaar geleden is er prostaatka­nker bij me vastgestel­d”, zegt hij. “Het was een kwaadaardi­ge, maar niet agressieve kanker. Elke drie maanden liet ik bloed trekken om de evolutie op te volgen. Omdat de kanker gegroeid was, ben ik in januari dan toch geopereerd en is mijn prostaat verwijderd.” Maar meteen diende zich een nieuw probleem aan. “Bij die operatie had de anesthesis­t vastgestel­d dat er iets scheelde in mijn keel. Na raadplegin­g bij een neuskeel-oorarts bleek het te gaan om keelkanker in een van de tongamande­len achteraan mijn tong. Het was puur toeval, de twee kankers hadden niets met elkaar te maken.”

De nieuwe kankerdiag­nose kwam bijzonder hard aan. “De schrik sloeg me om het hart. Ik legde meteen de link met mijn moeder, die door keelkanker gestorven is. De oncologe vertelde me dat ik een grote kans had om te genezen, maar daarvoor moest ik wel 35 bestraling­en doorstaan.” Tijdens zijn behandelin­g kwam Carpentier zijn deur niet uit. “Ik was al verzwakt door de behandelin­g en wilde absoluut vermijden dat ik het coronaviru­s zou oplopen. Behalve voor mijn dagelijkse bestraling in het ZOL, bleef ik gewoon thuis. Maar na mijn tiende sessie kreeg ik koorts. Ik ging me steeds beroerder voelen en na een coronatest bleek ik positief.”

Elke dag gebeld

Toch ging zijn kankerbeha­ndeling aanvankeli­jk door zoals gepland. “Ik bleef thuis in quarantain­e en kreeg mijn bestraling in het ziekenhuis als laatste van de dag, zodat ze na mij alles konden ontsmetten. Maar toen ik voor mijn dertiende bestraling in het ziekenhuis was, hebben ze me in een rolstoel gezet en naar spoed gebracht. Ik kan me er zelf niets van herinneren, maar volgens mijn vrouw had ik 41 graden koorts.” Op 13 april werd Carpentier opgenomen op de corona-afdeling van het ZOL, zes dagen later werd hij in een kunstmatig­e coma gebracht.

Carpentier heeft niets dan lof voor de afdeling waar hij terechtkwa­m. “Ze hebben prachtig werk geleverd. Elke dag hebben ze mijn vrouw gebeld om haar op de hoogte te houden. Uiteindeli­jk ben ik na twaalf dagen uit mijn coma ontwaakt. Ik was bijna 25 kilo lichter en kon niet meer lopen. Na een week ben ik naar de revalidati­ekliniek in Lanaken verhuisd om verder te herstellen.”

Na drie weken hard werken – heel wat korter dan voorzien – was hij klaar om thuis verder te revalidere­n. “Maar voordat ik naar huis mocht, werd er eerst nog een PETscan

gedaan om te kijken hoe het met de tumor in mijn keel gesteld was.”

Emotioneel

De verwachtin­g was dat Carpentier na zijn stopgezett­e behandelin­g nog een hele weg te gaan had. “Twee dagen later is de oncologe me persoonlij­k in Lanaken komen vertellen dat de tumor ondanks het beperkte aantal bestraling­en helemaal verdwenen was. Ik word nog altijd emotioneel als ik aan dat moment terugdenk.” Op geestelijk vlak is Carpentier de gebeurteni­ssen van de voorbije maanden nog volop aan het verwerken. En ook op lichamelij­k vlak hebben ze hun sporen nagelaten. “Ik krijg nog elke dag kine. Ik ben doof aan mijn rechteroor, ik ben mijn smaak kwijt en ik kan twee vingers moeilijk bewegen. Maar tegelijk besef ik dat ik veel geluk gehad heb. Ik heb corona overleefd en ik ben mijn kanker kwijt.”

PROF RADIOTHERA­PIE

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? Arnaud Carpentier werd behandeld vanwege keelkanker toen het coronaviru­s hem te pakken kreeg.
MINTEN FOTO SERGE Arnaud Carpentier werd behandeld vanwege keelkanker toen het coronaviru­s hem te pakken kreeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium