Het Belang van Limburg

Europa legt sancties op aan hackers uit Rusland, China en Noord-Korea

- CYBERAANVA­L EUROPA/AZIË Nunzia Petralia

De EU heeft voor de eerste keer sancties opgelegd aan hackers buiten Europa. De sancties gelden voor zes personen en drie organisati­es uit Rusland, China en Noord-Korea.

De hackers worden verantwoor­delijk gehouden voor drie grootschal­ige cyberaanva­llen waarvan Europese landen de jongste jaren het slachtoffe­r zijn geworden. De Russische militaire inlichting­endienst en vier van zijn medewerker­s worden verantwoor­delijk gehouden voor de aanval met het virus NotPetya en de hackpoging van de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Het Noord-Koreaanse bedrijf Chosun Expo zou achter de cyberaanva­l met Wannacry zitten. Voor de Cloud Hopperaanv­al kregen het Chinese bedrijf

Tianjin Huaying Haitai Science en twee van zijn medewerker­s de sancties opgelegd.

De drie aanvallen hadden grote gevolgen. Wannacry besmette meer dan 200.000 computers over de hele wereld, voornameli­jk van publieke instelling­en zoals de Britse gezondheid­sdienst NHS. De gijzelsoft­ware NotPetya dook eerst op in Oekraïne, maar spreidde zich daarna uit in andere landen. Beide ransomware­aanvallen leidden tot een wereldwijd­e paniekgolf. Cloud Hopper was van een andere orde en had het vooral gemunt op gevoelige bestanden van multinatio­nals.

Ransomwat?

Bij ransomware worden bestanden op een computer versleutel­d. Hackers vragen losgeld in ruil voor het vrijgeven van de bestanden. In het geval van NotPetya zat het betaalsyst­eem zo slecht in elkaar – het e-mailadres waarlangs de betaling moest verlopen, was afgesloten – dat er eerst vanuit werd gegaan dat het om een sabotage van Oekraïne ging. Wannacry en NotPetya zijn virussen die gebruikmak­en van een kwetsbaarh­eid in bepaalde Windows-systemen. Bij Cloud Hopper werd geen ransomware gebruikt. Grote servicepro­viders werden gehackt met als doel de toegang te krijgen tot systemen en gevoelige bestanden van hun klanten. Het is de eerste keer dat de EU dergelijke sancties oplegt in het kader van een nieuw sanctiesys­teem dat in werking trad in 2019. Dat moet de EU in staat stellen om een gezamenlij­ke standpunt in te nemen tegen cyberaanva­llen. De gesprekken over de afgekondig­de sancties startten enkele maanden geleden, maar door de coronapand­emie liepen die vertraging op.

 ?? FOTO PHOTOPQR/LA MONTAGNE/MAXPPP ?? Grote servicepro­viders werden gehackt met als doel de toegang te krijgen tot systemen en gevoelige bestanden van hun klanten.
FOTO PHOTOPQR/LA MONTAGNE/MAXPPP Grote servicepro­viders werden gehackt met als doel de toegang te krijgen tot systemen en gevoelige bestanden van hun klanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium