Het Belang van Limburg

Iedereen gechipt: “Binnenkort betalen we met chip in hand”

-

minuten ben je er vanaf. Voor de hele procedure betaal je 250 euro, inclusief chip. Die gaat ruim 120 jaar mee. Omdat de chip vlak onder de huid zit, kan hij met een klein prikje net zo snel worden weggehaald.”

Zijn er gevaren aan verbonden?

“Hoewel het risico op complicati­es nagenoeg onbestaand­e is, moet je goed opletten met wie je in zee gaat. Ik werk met steriele, hoogwaardi­ge producten van betrouwbar­e fabrikante­n. Maar er circuleren op het web genoeg met lood vervuilde chips. Daarom druk ik mensen op het hart om zonder kennis van zaken niet zelf te gaan experiment­eren. Ik zal ook nooit chips in het spierweefs­el inplanten, want dan begeef je je op het terrein van de chirurgie.”

Wat kan je vandaag met zo’n RFID-chip in je lichaam?

“RFID staat voor Radio-Frequency Identifica­tion. De communicat­ie verloopt via radiogolve­n. Het zijn passieve chips, zonder batterij, die al jaren worden gebruikt om huisdieren te chippen. Eigenlijk doet zo’n chip niet veel meer dan een code uitspuwen zodra hij in de buurt van een toestel wordt gehouden dat de chip leest. Met simpel proneer grammeerwe­rk via een smartphone kan je bepaalde acties aan de chip koppelen. Een deurslot openen bijvoorbee­ld. Als ik mijn gechipte rechterhan­d voor mijn deurslot hou, opent de deur automatisc­h. Hetzelfde verhaal met de sfeerverli­chting in de woonkamer, die precies is afgestemd op mijn voorkeuren. Ik ken zelfs iemand die via knutselwer­k de startmotor van zijn motorfiets aan zijn chip heeft gelinkt. Enkel als hij zijn hand op het stuur houdt, kan de bromfiets vertrekken.”

Leuk, maar dat klinkt nog niet als de grote revolutie die ons leven zal veranderen.

“Het feit dat ik mijn sleutels nooit meer kwijt geraak, is voor mij in ieder geval revolution­air genoeg. (lacht) Maar het klopt dat RFID beperkt is tot eenrichtin­gsverkeer waarmee je slechts één bepaalde handeling kan voorprogra­mmeren. Toch biedt het interessan­te toepassing­en. Bij patiënten met een complex medisch dossier kunnen we de chip een weblink laten openen die je rechtstree­ks bij het medisch dossier brengt. In een noodgeval krijgt de behandelen­de arts zo meteen alle medische info. Maar de échte doorbraak is voor binnenkort, wanvijf de ingeplante NFC-chips (Near Field Communicat­ion) hun intrede doen. Die zitten vandaag al in bankkaarte­n en dienen om contactloz­e betalingen mogelijk te ma

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Met een holle naald kan de chip ingebracht worden.
FOTO DICK DEMEY Met een holle naald kan de chip ingebracht worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium