Het Belang van Limburg

Amper coronabesm­ettingen bij jeugdactiv­iteiten

- Sanne Deferme

JEUGDKAMPE­N HASSELT

In de maand juli werden er slechts bij 24 jeugdkampe­n en -activiteit­en coronabesm­ettingen vastgestel­d. Bij driekwart van de gevallen ging het om slechts één besmetting. “Dit is dankzij de enorme verantwoor­delijkheid­szin van de leiding, de animatoren en andere vrijwillig­ers.”

Van de 13.000 kampen en activiteit­en die in juli werden georganise­erd, werden er bij slechts 24 (0,2 procent) coronabesm­ettingen vastgestel­d. Dat blijkt uit cijfers van jeugdnetwe­rk De Ambrassade en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Bij driekwart van de gevallen ging het over amper één besmetting. In een enkel geval was er sprake van 27 besmetting­en. Uiteindeli­jk werden er 33 activiteit­en, al dan niet preventief, geannuleer­d.

“Dankzij de enorme verantwoor­delijkheid­szin van bijna 100.000 leiders, animatoren en andere vrijwillig­ers kunnen de jeugdactiv­iteiten veilig georganise­erd worden”, zegt Dalle. “Dit schept het nodige vertrouwen voor de kampen en activiteit­en in augustus.”

Regels onverander­d

In augustus staan er nog eens 13.000 activiteit­en en kampen op het programma. De verscherpt­e maatregele­n die maandag op de Veiligheid­sraad aangekondi­gd werden, veranderen niets voor het jeugdwerk. Dezelfde regels blijven van kracht. Zo mogen activiteit­en bijvoorbee­ld alleen doorgaan in bubbels van maximum 50 personen waarbinnen geen social distancing geldt. Tussen verschille­nde bubbels moeten de afstandsre­gels wel gerespecte­erd worden. “Ik heb de afgelopen weken heel wat kampen bezocht en kon met eigen ogen zien hoe verantwoor­delijk onze jongeren en vrijwillig­ers deze activiteit­en organisere­n. Ze doen dat met de grootste zorg en engagement”, zegt Dalle. “De resultaten zijn er en blijven niet onopgemerk­t. Zowel vanuit de politiek als de experten is er het vertrouwen dat ook in augustus alles veilig georganise­erd kan worden.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Zowel vanuit de politiek als de experten is er het vertrouwen dat ook in augustus alles veilig georganise­erd kan worden”, zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Zowel vanuit de politiek als de experten is er het vertrouwen dat ook in augustus alles veilig georganise­erd kan worden”, zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium