Het Belang van Limburg

Croonen: “Ik vroeg me soms af waar ik mee bezig was”

- Bart Lagae

Nog één keer rechtte Peter Croonen de rug. Na een marathonve­rgadering in het Crowne Plaza Hotel in Diegem, de zoveelste al sinds de uitbraak van de coronacris­is, richtte hij zich tot de pers. En probeerde hij zo goed en zo kwaad als kon uit te leggen waarom zijn organisati­e een week voor de competitie­start voor een formule kiest die ook al op 14 mei op tafel had gelegen. Waarom hij 78 dagen lang een formule verdedigde die juridisch onder vuur lag. Nu er alsnog voor 18 ploegen wordt gekozen, vindt Croonen niet dat hij, of CEO Pierre François, gezichtsve­rlies heeft geleden. “De beslissing van 15 mei hebben we om oprechte redenen genomen”, zegt Croonen. “16 ploegen in 1A en 8 ploegen in 1B was de voorkeur van de meeste ploegen. Ik vond zestien in 1A persoonlij­k beter, maar Waasland-Beveren heeft zich tot het einde geweerd voor de rechtbank. Gelukkig zijn het nog altijd de rechters die beslissen in ons land. Het was pas toen zestien en acht niet meer mogelijk was, dat andere opties mogelijk werden.”

Moed

Tot gisterocht­end probeerden Charleroi-directeur Mehdi Bayat en Pro League-CEO Pierre François door te zetten met zestien. Toen dat niet lukte bepleitten ze een formule met zeventien. Er werd gestemd, maar zowel het voorstel voor zeventien als voor achttien haalde geen vereiste meerderhei­d. Pas nadat Bayat en Gent-manager Michel Louwagie de vlag hadden gestreken, was een akkoord voor achttien met playoffs mogelijk. “Vanochtend zat iedereen nog heel erg vast in zijn eigen overtuigin­g”, zegt Croonen. “Ik ben blij dat het gelukt is om tot een gedragen akkoord te komen. Misschien is het te laat. Daar zal nog zeker over geschreven worden. Maar het belangrijk­ste is dat vanaf morgen opnieuw de bal kan rollen.” “Onze beslissing van vandaag heeft moed geëist”, benadrukt de voorzitter. “Volgend jaar zijn er drie rechtstree­kse degradante­n. We gaan ook twee seizoenen op rij Play-off 1 beperken tot vier ploegen. De strijd zal keihard zijn. Maar dat is topsport. Je moet proberen zo goed mogelijk te zijn.”

Croonen hoopt nu dat de rust kan weerkeren. Er komt een externe doorlichti­ng van zijn organisati­e. Opvallend: Croonen klampt zich niet aan zijn post vast.

“Er komt een doorlichti­ng van onze werking. Als dat zou betekenen dat er een onafhankel­ijke voorzitter moet komen, is dat zo. Wie aan het hoofd staat is niet belangrijk. Ik ben niet vergroeid met mijn positie.”

“Het zijn niet de makkelijks­te maanden geweest”, bekent Croonen. “Ik heb me afgevraagd waar ik mee bezig was: mijn profession­eel leven, KRC Genk en de Pro League. Maar ik ben iemand die niet gaat lopen op het moment dat we in de storm zitten. Hopelijk zijn we nu door de storm.”

Externe doorlichti­ng

1A

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Peter Croonen: “Als er een onafhankel­ijke voorzitter moet komen, is dat zo.”
FOTO PHOTO NEWS Peter Croonen: “Als er een onafhankel­ijke voorzitter moet komen, is dat zo.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium